Autorităţile chineze au numit un nou episcop la Shanghai, fără a informa Vaticanul

Publicat:

Autorităţile chineze au numit un nou episcop la Shanghai, cea mai mare dieceză catolică din ţară, o numire unilaterală care contravine unui acord istoric ce prevede un proces comun cu Vaticanul, relatează AFP, potrivit agerpres.

Vaticanul a declarat marţi că a fost informat “cu câteva zile în urmă” despre transferul episcopului din Haimen, Shen Bin, în dieceza vecină din Shanghai.


Citește și: Comisarul rus pentru drepturile copiilor respinge acuzaţiile CPI

“Deocamdată nu am nimic de spus despre evaluarea Sfântului Scaun în legătură cu acest subiect”, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, precizând că a fost informat de presă despre preluarea funcţiilor de către episcop, marţi.

Guvernul chinez nu a făcut niciun anunţ în legătură cu acest transfer, iar ambasada Chinei la Vatican nu a dorit să facă declaraţii.

În octombrie, Vaticanul şi regimul comunist de la Beijing şi-au reînnoit pentru doi ani acordul lor istoric semnat în 2018 cu privire la problema spinoasă a numirii episcopilor în China, pe fondul tensiunilor legate de situaţia catolicilor din ţară.

Însă, la sfârşitul lunii noiembrie, Vaticanul şi-a exprimat “surpriza” şi “regretul” după numirea unui episcop într-o dieceză a Chinei nerecunoscută de Sfântul Scaun, considerând că astfel a fost încălcat acordul din 2018, reînnoit pentru prima dată în 2020.

Acest acord, al cărui conţinut nu a fost făcut public, urmăreşte să reunească catolicii chinezi împărţiţi între Bisericile oficiale şi cele clandestine, oferind totodată papei ultimul cuvânt în numirea episcopilor.

“Logica ar dicta că Sfântul Scaun nu poate fi mulţumit că un episcop dintr-o dieceză atât de importantă precum Shanghai-ul a fost numit fără acordul său prealabil”, a declarat miercuri misionarul italian Gianni Criveller, specialist al Bisericii Catolice din China.

Citește și: Lavrov: UE este o ‘asociaţie neprietenoasă’, iar Occidentul încearcă să bage zâzanie între Moscova şi Beijing

“Din ceea ce înţelegem despre acord, China recunoaşte dreptul papei de a numi episcopi în China, (…), ceea ce nu pare să fi fost cazul aici”, a mai spus el.

“Problema nu este de a informa, ci de a decide împreună asupra numirii”, a adăugat el, subliniind gravitatea acestui episod, pe fondul relaţiilor deja “foarte complicate” dintre cele două state.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Judecătoarea Ecaterina Buzu va fi evaluată a treia oară de Comisia Pre-Vetting, după ce CSJ i-a admis contestația

Judecătoarea Ecaterina Buzu va fi evaluată a treia oară de Comisia Pre-Vetting, după ce CSJ i-a admis contestația Judecătoarea Ecaterina Buzu, candidată la funcția de...

Natalia Trofim, noul membru al Curții de Conturi

Natalia Trofim, noul membru al Curții de Conturi Parlamentul a numit un nou membru al Curții de Conturi. Deputații au aprobat numirea Nataliei Trofim în...

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul R.Lituania privind cooperarea tehnică și financiară

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul R.Lituania privind cooperarea tehnică și financiară Parlamentul a ratificat Acordul  dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul...

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România Înainte de summitul Alianței Nord Atlantice (NATO) de la Washington (9 - 11 iulie), Înaltul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.