X

Autorităţile cipriote au mobilizat toate detaşamentele de pompieri disponibile pentru a stinge un incendiu de vegetaţie

Autorităţile cipriote au mobilizat toate detaşamentele de pompieri disponibile pentru a lupta în noaptea de joi spre vineri contra unui incendiu de vegetaţie deosebit de periculos, ce ameninţa să cuprindă o pădure de mari dimensiuni de pe un masiv muntos din centrul ţării, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Pompieri din Cipru, citat de Xinhua, potrivit agerpres.

Pe măsură de flăcările riscau să scape de sub control din cauza vânturilor puternice, Ionas Nicolaou, ministrul de Interne din Cipru, a cerut Israelului, joi seară, să sprijine eforturile pompierilor ciprioţi cu asistenţă aeriană, în virtutea unui acord încheiat între cele două state.

Citește și : Doi emisari ai lui Donald Trump evocă eforturile de pace ale SUA cu premierul israelian Netanyahu

Grecia a fost notificată, de asemenea, în legătură cu posibilitatea unei solicitări similare, ce vizează expedierea unor avioane cu echipaje de pompieri.

Andrea Kettis, purtător de cuvânt al Brigăzii de Pompieri din Cipru, a precizat că acea măsură nu a mai fost necesară, întrucât forţele aflate la faţa locului au reuşit în cele din urmă să izoleze incendiul în zorii zilei de vineri.

El a spus că incendiul de pădure, primul din acest sezon estival, s-a răspândit cu rapiditate în zona nord-vestică din Cipru spre o regiune care reprezintă habitatul natural al unei specii rare de muflon şi către zone de pe insulă ocupate de trupele turce, unde pompierii locali au fost plasaţi, de asemenea, în stare de alertă.

Autorităţile suspectează că incendiul a fost provocat de un piroman. Un localnic în vârstă de 36 de ani a fost arestat sub această învinuire.

Organele de anchetă suspectează că bărbatul a provocat şi alte incendii în nord-vestul Ciprului în ultimii doi ani.

În timp ce pompierii ciprioţi încercau să stingă ultimele focare vineri dimineaţă, un alt bărbat suspectat de acte de piromanie a aprins un al doilea incendiu în apropiere de Limasol, un oraş-port din sudul ţării, determinând intervenţia rapidă a altor echipaje de pompieri.

Citește și : UNHCR cere UE „o abordare nouă şi unificată” în materie de migraţie şi azil

Ministrul de Justiţie s-a declarat îngrijorat de frecvenţa acestor incidente şi i-a îndemnat pe rezidenţi să îi raporteze pe piromani şi să colaboreze cu Poliţia.

Incendiile din Cipru sunt frecvente pe durata lunilor fierbinţi de vară, în perioada iunie-august, când temperaturile pot să depăşească valoarea de 40 de grade Celsius timp de mai multe zile consecutive.

Incendiile de pădure sunt deosebit de dificil de controlat din cauza terenului accidentat, a ierbii uscate şi a pinilor bogaţi în răşină, care contribuie la răspândirea flăcărilor.

Un incendiu de proporţii a ars vegetaţia de pe munţii din Troodos, o regiune din centrul ţării, timp de peste o săptămână în iunie 2016, determinând evacuarea locuitorilor din mai multe sate montane.

Tags: Ciprugreciaincendiupiromanpompierivegetaţie
Categorii: Diaspora