X

Autorităţile de la Chişinău vor ajuta la dezvoltarea economică a Ucrainei

Autorităţile de la Chişinău vor ajuta la dezvoltarea economică a Ucrainei

Republica Moldova va contribui la dezvoltarea economică a Ucrainei. Este angajamentul asumat atât de autorităţile de la Chişinău, cât şi de agenţii economici care vor să investească în ţara vecină. Subiectul a fost discutat vineri la Conferinţa economică internaţională, unde au fost prezentate nişele de investiţii, relaţiile bilaterale şi, cel mai important, rolul pe care îl are Republica Moldova în reconstrucţia Ucrainei.

DAN NUȚIU, președinte executiv, Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova: „Rolul Republicii Moldova este foarte important, este poziţia geografică. Un alt rol îl reprezintă comunitatea din Republica Moldova.  Astfel încât Ucraina va avea nevoie de capacităţi sporite de producţie pe care nu au cum să le asigure ca urmare a acestui război, rolul Republicii Moldova devine crucial în a atrage investitori, din diverse domeniu- materiale de construcţie, electrice, sanitar, infrastructură.”

Citește și: Șoșoacă, plasată de Politico în topul ‘ciudaților’ din Parlamentul UE: ‘politiciana preferată a Rusiei în România’

Autorităţile de la Chişinău sunt gata să discute cu reprezentanţii mediului privat, inclusiv cu investitorii străini, care doresc să-ţi extindă afacerile, prin dezvoltarea unor idei comerciale, care să ajute la reconstrucţia regiunilor ucrainene afectate de războiul declanşat de ruşi, potrivit tvrmoldova.md.

BORIS FOCA, preşedinte, Camera de Comerț și Industrie Moldova – China: „Vor fi puse în discuţie precum oportunităţi de investiţie în Republica Moldova şi procesul de reconstrucţie a Ucrainei. Rolul relaţiilor bilaterale RM – Ucraina, nişele de bază pentru investiţii în Ucraina în situaţia actuală.”

Reprezentanţii organizaţiilor antreprenoriale şi asociaţiilor de investitori din Republica Moldova, Ucraina şi România au discutat despre starea infrastructurii, situaţia economică şi energetică din ţara vecină devastată de război.

SERGIU HAREA, preşedinte, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova: „În toamnă am preconizat împreună cu Guvernul Republicii Moldova, partnereilor noştri străini şi am invitat, deja parteneri din Ucraina la un forum de afaceri pro industrie. Iar în luna octombrie, în România vom desfăşura sesiunea trilaterală România, Moldova, Ucraina în vederea menţinerii cooperării dintre agenţii celor trei state.”

La eveniment a participat şi fostul prim-ministru al Românei, Viorica Dăncilă.

Citește și: Un plan l-ar putea ajuta pe Zelenski să câștige războiul din Ucraina

VIORICA DĂNCILĂ, fost prim-ministru, România: „Cred că trebuie să începem printr-o prioritizare a obiectivelor. O prioritizare făcută în primul rând de către Ucraina , iar noi să venim cu sprijinul necesar. UN fel de foaie de parcurs al problemelor care putem să le sprijinim în reconstrucţia Ucrainei.”

Conferinţa internaţională economică “Reconstrucţia Ucrainei. Rolul Republicii Moldova” este organizată de camerele de comerţ şi industrie Moldova – China, Moldova-Italia, Asociația Investitorilor din România și Camera de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova. Astfel de evenimente urmează să fie organizate și în România, Italia și Franța.

Tags: chisinauMoldovaucraina
Politică