X

Autoritățile de la Ryiad, acuzate de abuzuri și acte de tortură față de disidenții saudiți

Conform unui raport emis de organizația Human Rights Watch, relaxarea reglementărilor sociale de către autoritățile de la Ryiad reprezintă o modalitate de a camufla continuarea abuzurilor împotriva disidenților saudiți, relatează site-ul cotidianului The Guardian, potrivit mediafax.

Activiștii, clericii și toți cei considerați critici ai regimului prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, sunt supuși represiunii autorităților care continuă arestările arbitrare, la un an după moartea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, arată raportul realizat de Human Rights Watch.

Citește și : Acord între UE şi China privind indicaţiile geografice protejate (Macron)

Bin Salman a asumat un proces de liberalizare a regimului restrictiv existent în regatul saudit, cel mai recent demers permițând obținerea, de către femeile de peste 21 de ani, a pașapoartelor de călătorie, fără permisiunea unui supraveghetor bărbat.

Ansamblul reformelor de liberalizare internă reprezintă o formă de camuflare a „realității mai întunecate”, înglobând arestări în masă ale femeilor activiste. Conform raportului, o parte dintre acestea au fost supuse abuzurilor sexuale și torturii fizice, incluzând șocuri electrice și biciuire.

Aproximativ 30 de persoane au fost deținute în mod arbitrar de la moartea jurnalistului disident Khashoggi, omorât în ambasada saudită din Istanbul în octombrie 2018.

Agențiile guvernamentale de la Ryiad au negat acuzațiile privind tratamentul abuziv față de femei.

Citește și : Trump cere audierea directă a activistului pentru integritate: ‘Este o înşelătorie!’

Tags: abuzuriArabia sauditadisidenţiHuman Rights WatchJamal KhashoggiMohammed bin Salmantortura
Categorii: Sinteze