X

Autoritățile de la Tiraspol renunță la deciziile unilaterale care vizau administrația locală și cetățenii din Varnița

Guvernul de la Chişinău, reprezentanţii mediatorilor şi ai observatorilor din procesul de reglementare transnistreană în formatul de negocieri “5+2” au fost informaţi astăzi, 13 mai, că administraţia de la Tiraspol renunţă la pretinsele decrete instituite unilateral în data de 25 ianuarie 2019, care vizau autorităţile publice locale şi locuitorii din satul Varniţa, raionul Anenii Noi, informează un comunicat al guvernului de la Chişinău remis agerpres.

Decizia a fost luată în urma efortului autorităţilor de la Chişinău şi dialogului continuu atât cu mediatorii şi observatorii din formatul de negocieri “5+2”, cât şi cu reprezentanţii administraţiei de la Tiraspol.

Citește și: Cutremur puternic în Panama, la granița cu Costa Rica

La începutul acestui an, administraţia din stânga Nistrului a decis să declare nule un set de acte eliberate de autoritatea publică locală din Varniţa, obligând astfel locuitorii să le perfecteze la reprezentanţele transnistrene.

Problema satului Varniţa a fost o prioritate pe agenda premierului moldovean Pavel Filip, care a solicitat Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene să sesizeze comunitatea internaţională, dar şi reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare transnistreană pentru a face uz de toate pârghiile formatului de negocieri “5+2” şi de a impune administraţiei de la Tiraspol să renunţe la acţiuni provocatoare.

Citește și: Deputatul împușcat pe străzile din Buenos Aires a murit

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat anterior şapte localităţi de pe malul stâng al Nistrului din raionul Dubăsari (Doroţcaia, Coşniţa, Pohrebea, Pârâta, Cocieri, Molovata Nouă şi Vasilevca), precum şi localitatea Varniţa, de pe malul drept al Nistrului, ca fiind ‘aflate provizoriu sub controlul Republicii Moldova’. Astfel, locuitorii satului Varniţa se confruntau cu restricţii privind libera circulaţie a populaţiei, le sunt aplicate taxe ilegale de către Tiraspol, iar funcţiile publice din localitate au fost preluate de către administraţia separatistă din Proteagailovca.

Tags: chisinauCocieriCoşniţaDoroţcaiaDubăsariMolovata NouăNistruPârâtaPohrebearaionul Anenii Noirepublica moldovaTiraspolTransnistriaVarniţaVasilevca
Categorii: Diaspora