X

Autoritățile din Beijing le oferă protecție celor care dezvăluie informații legate de urgențe sanitare

Municipalitatea din Beijing îi va proteja pe cei care dezvăluie informaţii legate de urgenţe sanitare, în cadrul eforturilor Chinei de a reglementa unele din deficienţele de sistem care i-au afectat răspunsul iniţial la pandemia de COVID-19, scrie luni agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Administraţia metropolei spune că le va oferi recompense lucrătorilor din sănătate care dezvăluie informaţii vitale despre orice urgenţă iminentă din sfera sanitară şi va asigura totodată apărarea securităţii şi a drepturilor lor legale.

Citește și: India SARE de 6 milioane de cazuri de coronavirus

În situaţii de urgenţă, aceştia vor putea eluda lanţul ierarhic pentru a raporta riscurile legate de sănătate direct guvernului local, iar cât timp nu au intenţii “maliţioase” nu vor fi expuşi sancţionării dacă informaţia respectivă se dovedeşte a fi falsă.

Beijingul mai intenţionează să-şi întărească reţeaua de monitorizare, să înfiinţeze spitale pentru boli infecţioase şi să instaleze în comunităţile locale “santinele” pentru monitorizarea unor simptome cum este febra, conform anunţului de duminică.

Oraşul Wuhan, unde a apărut primul focar de COVID-19, a fost criticat pentru modul dur în care a tratat personalul medical care a dezvăluit iniţial detaliile noii boli, la sfârşitul anului trecut. Li Wenliang, unul dintre medicii avertizaţi de poliţia locală, a devenit ulterior una din cele mai cunoscute victime ale coronavirusului, ceea ce a provocat furie pe plan naţional, aminteşte Reuters.

Citește și: Donald Trump a plătit doar 750 de dolari impozite federale în anul alegerii sale. Reacția președintelui american vine imediat: ‘Fake news’!

Oficiali chinezi au admis că epidemia a expus “deficienţe” în capacitatea lor de a gestiona situaţia şi au promis să ia măsuri pentru a îmbunătăţi sistemele de avertizare precoce şi pentru a asigura transmiterea liberă a informaţiilor. În mai, guvernul chinez a afirmat că va asigura capacitatea centrelor locale de control al bolilor de a lua măsuri rapide în cazul apariţiei unei noi epidemii, dar unii experţi consideră că măsurile luate până acum nu merg suficient de departe pentru a reglementa deficienţele “sistemice”. Potrivit acestora, sistemul politic chinez nu permite guvernelor locale să dispună de autoritatea sau fondurile necesare pentru a lua din timp măsurile adecvate combaterii unor epidemii.

Luna trecută, şi municipalitatea din Shenzen a prezentat noi directive care le permit lucrătorilor sanitari să dezvăluie informaţii legate de bolile infecţioase şi le acordă autorităţilor locale prerogative pentru a acţiona mai rapid.

Tags: BeijingChinacoronaviruscovid-19Li WenliangpandemieShenzenWuhan
Categorii: Știrile zilei