X

Autorităţile din Germania asigură că ziaristul turc Ertugrul Yigit nu va fi extrădat în Turcia

Un birou de înregistrare a rezidenţilor străini din Hamburg a dat asigurări luni că ziaristul turc Ertugrul Yigit nu va fi extrădat în Turcia, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Un purtător de cuvânt al autorităţilor metropolei din nordul Germaniei a declarat agenţiei DPA că Yigit are obligaţia de a părăsi pentru scurt timp teritoriul ţării, ca o formalitate, de aceea ordinul de deportare a fost sub formă scrisă, dar nu a fost pus în aplicare, deoarece jurnalistului i s-a garantat emiterea unui nou permis de şedere. “Suntem nedumeriţi”, a spus purtătorul de cuvânt. “Întregul proces a fost discutat dinainte cu el şi cu avocatul său. Nu are absolut nicio legătură cu eventualele sale activităţi politice”.

Citește și : Erdogan inaugurează la Istanbul un nou aeroport de dimensiuni faraonice

Potrivit declaraţiilor lui Yigit şi ordinului care i-a fost înmânat vineri, DPA a informat duminică despre intenţia Germaniei de a-l extrăda pe ziarist în ţara sa de origine. Jurnalistul susţine că ameninţarea cu deportarea este legată de protestul său în timpul vizitei oficiale în Germania a preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. În septembrie, în timpul unei conferinţe de presă comune a lui Erdogan şi a cancelarului german Angela Merkel, Yigit a purtat un tricou cu inscripţia “Libertate pentru ziariştii din Turcia” şi a fost scos din sală, în timp ce preşedintele turc zâmbea pe podium.

Yigit a afirmat luni că noul permis de şedere îi restrânge drepturile, printre altele, prin impunerea unei perioade mai scurte până la următoarea cerere de reînnoire.

Citește și : Abordarea NATO faţă de Rusia riscă să genereze o nouă cursă a înarmării (Aleksandr Gruşko)

Tags: Angela MerkelErtugrul YigitgermaniaHamburgRecep Tayyip Erdoganturcia
Categorii: Diaspora