X

Autorităţile franceze interzic o manifestaţie de susţinere a autorului atentatului de la prefectura de poliţie din Paris

O manifestaţie de susţinere a autorului atentatului de la prefectura de poliţie din Paris, prevăzută pentru joi într-o suburbie pariziană, va fi interzisă, a anunţat miercuri ministrul de interne francez, Christophe Castaner, spunând că este vorba de o “infamie”, potrivit AFP, scrie agerpres.

“Manifestaţia prevăzută la Gonesse în sprijinul asasinului de la prefectura de poliţie este o infamie şi o insultă la memoria poliţiştilor noştri. Am discutat cu prefectul de Val-d’Oise: adunarea va fi interzisă”, a precizat ministrul de Interne pe Twitter.

Citește și : Europenii din Consiliul de Securitate al ONU reclamă menţinerea sancţiunilor impuse Coreei de Nord

Castaner şi-a anunţat de asemenea intenţia de a sesiza justiţia în urma unor afirmaţii ale organizatorului evenimentului.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Hadama Traoré, un activist politic, reprezentant autoproclamat al suburbiilor, a spus că agentul care a înjunghiat patru funcţionari ai prefecturii de poliţie, Mickaël Harpon, “nu este un extremist religios” şi face apel la o adunare pentru joi după-masă în faţa primăriei din Gonesse, oraşul unde locuia atacatorul.

“Faptele oferite pentru a justifica latura sa extremistă i-ar fi putut viza pe cei 10 milioane de francezi de confesiune musulmană”, potrivit acestuia.

Mickaël Harpon, activist convertit la islam care frecventează membri ai mişcării salafiste, nu şi-a ascuns satisfacţia după atentatul din ianuarie 2015 asupra redacţiei săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi. El refuză să strângă mâna femeilor.

Citește și : Noi incidente au izbucnit în apropierea Parlamentului din Ecuador

Numeroase voci politice – de dreapta, de extremă-dreapta, dar şi de stânga – au cerut interzicerea acestei manifestaţii.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis marţi o “luptă fără răgaz” cu terorismul islamist, chemându-şi concetăţenii la construirea unei “societăţi a vigilenţei”, cu ocazia ceremoniei de omagiere a celor patru angajaţi ai prefecturii de poliţie din Paris ucişi joi de un coleg radicalizat.

Tags: Christophe CastanerGonesseMickael Harponparispolitie
Categorii: Diaspora