Autorităţile germane şi spaniole discută despre extrădarea lui Puigdemont

Publicat:

Magistraţi spanioli şi germani urmează să se întâlnească în scurt timp la Haga pentru a discuta despre cererea de extrădare în Spania a fostului lider separatist catalan Carles Puigdemont, transmite joi AFP, citând surse concordante, potrivit agerpres.

Potrivit unei surse judiciare spaniole citate de AFP, o reuniune este prevăzută ‘cu magistraţi ai Eurojust (sistemul de cooperare judiciară european, n.red.), precum şi din Germania şi din Spania’.


Citeşte şi: Trump revine cu un mesaj ‘ameţitor’ pe Twitter: ‘N-am spus niciodată când va avea loc un atac asupra Siriei’

În Germania, purtătoarea de cuvânt a parchetului a confirmat că ‘sunt prevăzute discuţii foarte curând la Haga între autorităţi spaniole şi reprezentanţi ai parchetului din Schleswig-Holstein’, fără a oferi însă alte precizări.

Potrivit sursei spaniole, reuniunea ar putea avea loc joi şi/sau vineri.

Ea intervine în contextul în care eliberarea de către un tribunal german, la 6 aprilie, a fostului lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declanşat reacţii aprinse în Spania, unde acesta este inculpat pentru ‘rebeliune’.

Tribunalul din landul german Schleswig-Holstein (nord) a decis punerea în libertate a lui Puigdemont în aşteptarea examinării cererii de extrădare şi a indicat că acuzaţiile de ‘rebeliune’, pasibile de 30 de ani de închisoare, nu au fost susţinute.

Instanţa germană continuă să examineze acuzaţia – mai puţin sensibilă din punct de vedere politic – de deturnare de fonduri publice în legătură cu organizarea referendumului de independenţă, care, potrivit Madridului, a costat 1,6 milioane de euro. Tribunalul a solicitat Spaniei mai multe elemente pentru a-şi formula poziţia.

Citeşte şi: Vladimir Putin îi cere premierul israelian Netanyahu să nu destabilizeze Siria

Miercuri, comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a apreciat că Germania ‘a acţionat cu respectarea regulilor’.

În acest context, Spania şi-a intensificat eforturile, inclusiv diplomatice, pentru a-şi apăra argumentele în acest dosar.

Ministerul de Externe al Spaniei a organizat marţi un seminar la Alicante (est) cu 17 ambasadori spanioli şi doi reprezentanţi spanioli pe lângă Uniunea Europeană pe acest subiect, care au primit instrucţiuni să-şi intensifice acţiunile pentru ‘a explica poziţia Spaniei’, a declarat o sursă guvernamentală, menţionând că o a doua reuniune este prevăzută în luna mai.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.