X

Autorităţile germane şi spaniole discută despre extrădarea lui Puigdemont

Magistraţi spanioli şi germani urmează să se întâlnească în scurt timp la Haga pentru a discuta despre cererea de extrădare în Spania a fostului lider separatist catalan Carles Puigdemont, transmite joi AFP, citând surse concordante, potrivit agerpres.

Potrivit unei surse judiciare spaniole citate de AFP, o reuniune este prevăzută ‘cu magistraţi ai Eurojust (sistemul de cooperare judiciară european, n.red.), precum şi din Germania şi din Spania’.

Citeşte şi: Trump revine cu un mesaj ‘ameţitor’ pe Twitter: ‘N-am spus niciodată când va avea loc un atac asupra Siriei’

În Germania, purtătoarea de cuvânt a parchetului a confirmat că ‘sunt prevăzute discuţii foarte curând la Haga între autorităţi spaniole şi reprezentanţi ai parchetului din Schleswig-Holstein’, fără a oferi însă alte precizări.

Potrivit sursei spaniole, reuniunea ar putea avea loc joi şi/sau vineri.

Ea intervine în contextul în care eliberarea de către un tribunal german, la 6 aprilie, a fostului lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declanşat reacţii aprinse în Spania, unde acesta este inculpat pentru ‘rebeliune’.

Tribunalul din landul german Schleswig-Holstein (nord) a decis punerea în libertate a lui Puigdemont în aşteptarea examinării cererii de extrădare şi a indicat că acuzaţiile de ‘rebeliune’, pasibile de 30 de ani de închisoare, nu au fost susţinute.

Instanţa germană continuă să examineze acuzaţia – mai puţin sensibilă din punct de vedere politic – de deturnare de fonduri publice în legătură cu organizarea referendumului de independenţă, care, potrivit Madridului, a costat 1,6 milioane de euro. Tribunalul a solicitat Spaniei mai multe elemente pentru a-şi formula poziţia.

Citeşte şi: Vladimir Putin îi cere premierul israelian Netanyahu să nu destabilizeze Siria

Miercuri, comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a apreciat că Germania ‘a acţionat cu respectarea regulilor’.

În acest context, Spania şi-a intensificat eforturile, inclusiv diplomatice, pentru a-şi apăra argumentele în acest dosar.

Ministerul de Externe al Spaniei a organizat marţi un seminar la Alicante (est) cu 17 ambasadori spanioli şi doi reprezentanţi spanioli pe lângă Uniunea Europeană pe acest subiect, care au primit instrucţiuni să-şi intensifice acţiunile pentru ‘a explica poziţia Spaniei’, a declarat o sursă guvernamentală, menţionând că o a doua reuniune este prevăzută în luna mai.

Tags: Carles PuigdemontcataloniaEurojustgermaniaHagaSchleswig-HolsteinspaniaVera Jourova
Categorii: Diaspora