X

Autorităţile iraniene i-au interzis regizorului Mani Haghighi să călătorească în Marea Britanie pentru a participa la Festivalul de Film de la Londra

Regizorul iranian Mani Haghighi a afirmat că i s-a interzis să călătorească în Marea Britanie pentru a participa la Festivalul de Film de la Londra, pentru că ar fi susţinut protestele prilejuite de moartea tinerei Mahsa Amini, transmite sâmbătă AFP, potrivit agerpres.  

“Autorităţile iraniene m-au împiedicat vineri să mă urc la bordul avionului cu destinaţia Londra”, susţine Mani Haghighi într-un mesaj video adresat participanţilor la festival, ce a fost difuzat vineri pe contul de Twitter al British Film Institute (BFI). “Nu mi s-a oferit nicio explicaţie satisfăcătoare pentru această atitudine cu adevărat grosolană”, a adăugat el.

Citește și : Ministrul Finanţelor din Marea Britanie a fost DEMIS

Indignarea provocată în societatea iraniană de decesul la 16 septembrie al tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a provocat un puternic val de proteste. Mahsa Amini a murit la 3 zile după arestarea sa de către poliţia de moravuri la Teheran sub pretextul încălcării codului vestimentar strict impus de această republică islamică femeilor. Tânăra nu ar fi purtat hijab pe stradă.

Conform BFI, Mani Haghighi urma să sosească la Londra pentru prezentarea în cadrul festivalului a noului său film, “Subtraction”, însă autorităţile iraniene i-au confiscat paşaportul. În mesajul său, Haghighi, regizor, scriitor şi actor în vârstă de 53 de ani, s-a declarat convins că autorităţile i-au împiedicat plecarea pentru că a susţinut manifestaţiile de protest.

“Acum două săptămâni am înregistrat un mesaj video pe Instagram în care criticam legile care impun purtarea vălului şi represiunea exercitată asupra tinerilor care protestează împotriva acestui lucru şi împotriva atâtor alte nedreptăţi”, a explicat el.

Citește și : Republica Moldova are nevoie de un plan pentru plata gazelor ruseşti

Tags: londraMahsa AminiMani Haghighimarea britanie
Categorii: Sinteze