X

Autoritățile iraniene l-au identificat pe teroristul care a ucis 27 de militari. Avea cetățenie pakistaneză!

Bărbatul care a comis atentatul sinucigaş soldat săptămâna trecută cu moartea a 27 de membri ai Gardienilor Revoluţiei din Iran era pakistanez, a declarat marţi comandantul forţelor de elită iraniene, generalul de brigadă Mohammad Pakpour, citat de Tasnim. Agenţia de presă iraniană, preluată de Reuters, transmite că – potrivit generalului – din celula militantă care a planificat atentatul mai făcea parte un cetăţean pakistanez.

Pakpour a precizat că resturile automobilului folosit pentru atentat au fost predate poliţiei, iar după identificarea proprietarului, forţele de securitate şi serviciile de informaţii au efectuat arestări. “Grupul pregătise multă muniţie şi echipament” şi intenţiona să comită şi alte atacuri, a adăugat el, transmite și agerpres.

Citește și: Trump dă un ultimatum armatei venezuelene: ‘Veți pierde totul!

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a anunţat luni că a anihilat o grupare militantă implicată în atentatul de miercurea trecută, din provincia Sistan-Balucistan din sud-estul Iranului, în apropiere de frontiera cu Pakistanul. Au fost arestaţi trei militanţi şi a fost confiscat material exploziv din locuinţe din oraşele Saravan şi Khash, a precizat un comunicat al Gardienilor.

Atacul a fost revendicat de gruparea sunnită Jaish al-Adl (Armata justiţiei), care susţine că vrea să obţină mai multe drepturi şi condiţii mai bune de viaţă pentru minoritatea etnică baluci.

Citește și: Doi polițiști egipteni au fost uciși într-o excursie la Cairo

Iranul, unde religia oficială este islamul şiit, susţine că militanţii antiguvernamentali acţionează de pe teritoriul Pakistanului, care le oferă refugiu. După atentatul din 13 februarie, Ministerul de Externe iranian l-a convocat pe ambasadorul pakistanez la Teheran, pentru a-i comunica un protest şi solicitarea unor măsuri în vederea identificării şi arestării autorilor.

În ceea ce priveşte influenţa sunnită, Reuters preia o ştire a agenţiei iraniene Fars, care transmite că generalul Hossein Salami, adjunct al comandantului Gardienilor Revoluţiei, a declarat marţi, la o ceremonie de comemorare a victimelor atacului, că “astăzi Arabia Saudită este inima răului din regiune şi din lume”. 

Tags: Gardienii RevoluţieiHossein SalamiIranJaish al-Adl (Armata Justiţiei)KhashMohammad Pakpourpakistanprovincia Sistan-BalucistanSaravan
Categorii: Sinteze