X

Autorităţile israeliene consideră că Rusia va împiedica armata siriană să intre în zona tampon existentă între Siria şi Israel pe Platoul Golan

Rusia va împiedica armata siriană să intre în zona tampon care datează de zeci de ani între Siria şi partea Platoului Golan ocupată de Israel, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe israelian, citat de dpa, potrivit agerpres.

Israelul şi Rusia au ajuns la o ‘înţelegere’ cu privire la această problemă, a indicat purtătorul de cuvânt menţionat. Totuşi, el a negat informaţiile apărute în ajun în mass-media ruse care, citându-l pe ambasadorul Israelului la Moscova, au scris că ar exista un acord oficial în problema respectivă între cele două părţi.

Citește și : SUA și Turcia încearcă să-și rezolve divergențele diplomatice

Israelul este din ce în ce mai preocupat de faptul că armata siriană ar putea intra în zona demilitarizată din Platoul Golan, stabilită între cele două ţări în anul 1974, în contextul în care forţele proguvernamentale siriene desfăşoară în prezent o ofensivă masivă, sprijinită de ruşi, pentru a prelua controlul asupra unor zone ocupate de rebeli.

De asemenea, Israelul încearcă să împiedice Iranul să-şi stabilească o prezenţă permanentă militară în Siria, în timp ce războiul civil din această ţară se pare că se apropie de sfârşit.

Săptămâna trecută, forţele de monitorizare ale ONU (UNDOF), care patrulează zona tampon din 1974, au revenit aici după o absenţă de cinci ani.

Rusia a declarat că soldaţii ONU au fost însoţiţi de poliţia militară rusă, dar un purtător de cuvânt al UNDOF a indicat că forţele ruse sunt desfăşurate în mod ‘separat şi distinct’ de forţele de menţinere a păcii.

Regimul sirian construieşte o nouă armată la o scară care va depăşi dimensiunile şi forţa celei anterioare, a declarat marţi ministrul de externe israelian Avigdor Liberman în timpul unei vizite în nordul Israelului.

‘Vedem că armata siriană, care nu se mulţumeşte doar cu preluarea controlului asupra întregului teritoriu sirian, construieşte în mod clar o armată terestră nouă, care va reveni la dimensiunile anterioare şi le va depăşi pe acestea’, a afirmat Liberman în cursul vizitei la corpul de blindate din Platoul Golan, împreună cu şeful Statului Major al Tsahal, generalul Gadi Eisenkot, conform ziarului The Jerusalem Post.

Citește și : Circulația a fost reluată pe autostrada din Bologna. Autoritățile au început ancheta

Armata siriană a fost decimată după războiul civil care durează de şapte ani, înregistrând mii de morţi şi sute de dezertori, dar se reface în prezent cu ajutorul Rusiei, a mai spus el.

‘În consecinţă, urmărim toate evoluţiile şi suntem pregătiţi pentru orice scenariu’, a adăugat Liberman, subliniind că unitatea de blindate va fi forţa principală a Tsahal în orice manevră pe teren, mai ales aici, în nord.

Forţele proguvernamentale siriene, cu sprijin aerian rusesc, au recuperate regiuni vaste din teritoriul Siriei şi recent au preuluat controlul asupra unor zone strategice la frontiera cu Iordania şi cu Platoul Golan, controlate anterior de insurgenţi şi jihadişti ai grupării Statul Islamic.

Tags: Golanisraelmass-mediamoscovarusiasiria
Categorii: DiasporaSinteze