X

Autorităţile italiene au anihilat o importantă reţea de trafic de migranţi

Poliţia italiană a neutralizat o reţea infracţională specializată în traficul de migranţi dinspre Tunisia către insula Sicilia, la mai puţin de un an după dezmembrarea unei grupări similare de criminalitate organizată, transmite marţi Reuters, potrivit agerpres.

Procurorii din Palermo au emis mandate de arestare pentru 13 persoane – şapte tunisieni, cinci marocani şi o italiancă – suspectate de trafic de migranţi şi contrabandă cu ţigări.

Citeşte şi: Trump ‘a explodat’ când a aflat că FBI percheziţionează biroul avocatului său

Interceptările telefonice au indicat faptul că migranţii au plătit fiecare între 3.000 şi 5.000 de euro pentru ca ambarcaţiuni de mare viteză să îi transporte în Italia în numai câteva ore, ceea ce le-a permis să evite trimiterea în centre de refugiaţi şi amprentarea lor.

”Nu putem exclude ca oameni periculoşi să fi putut beneficia de pe urma acestui sistem, deşi nu avem nicio informaţie precisă despre asta”, a declarat procurorul-şef din Palermo, Francesco Lo Voi.

Într-o convorbire telefonică interceptată este auzit un bărbat care îi spune organizatorului traversării către Sicilia că intenţionează să ajungă în Franţa pentru a desfăşura o ‘activitate periculoasă din care ar putea să nu se întoarcă’, menţionează declaraţia Parchetului.

Într-un caz similar înregistrat în iunie 2017, autorităţile din Palermo au arestat 15 persoane suspectate de organizarea a cel puţin cinci traversări între Tunisia şi Sicilia, reţeaua de traficanţi câştigând pentru fiecare traversare circa 40.000 de euro.

Citeşte şi: Cutremur puternic în Italia. Nu s-au înregistrat victime

Peste 600.000 de migranţi au ajuns în Italia începând din 2014, însă majoritatea dintre ei le-au plătit sume mult mai mici traficanţilor din Libia (de obicei între 800 şi 1.300 de dolari) în schimbul îmbarcării pe vase supraaglomerate şi nesigure pentru a ajunge în sudul Italiei.

În acest an, 521 de migranţi au murit în încercarea de a traversa Mediterana Centrală pentru a ajunge în Italia, în timp ce 6.894 au reuşit să traverseze în siguranţă pe mare şi s-au înregistrat în sistemul oficial de imigraţie italian, arată datele Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Tags: italiamigrantiPalermoSiciliaTunisia
Categorii: Diaspora