Autorităţile italiene suspectează o posibilă întârziere a salvatorilor în naufragiul soldat cu 68 de morţi1

Publicat:

În Italia au început să apară întrebări vineri privind o posibilă sosire tardivă a salvatorilor pentru a veni în ajutorul ambarcaţiunii cu migranţi care s-a scufundat în sudul ţării, tragedie a cărui bilanţ a urcat la 68 de morţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Migranţi: anchetă asupra operaţiunii de salvare”, a titrat pe prima pagină cotidianul Il Corriere della Sera. “Parchetul vrea să înţeleagă de ce protocolul intervenţiilor pe mare nu a fost activat”, explică ziarul.


Citeşte şi: Capii filialei Gazprombank din Elveţia, chemaţi în justiţie în cazul violoncelistului rus Serghei Roldughin – Black News

Potrivit informaţiilor disponibil în acest stadiu, există o perioadă de şase ore în noaptea de sâmbătă spre duminică între momentul în care ambarcaţiunea care transporta circa 180 de persoane a fost reperată şi începutul operaţiunilor de salvare.

Ambarcaţiunea supraîncărcată a naufragiat nu departe de ţărm, în plină furtună, probabil după ce s-a lovit de un banc de nisip.

Potrivit ultimului bilanţ oficial publicat de prefectura din Crotone, oraşul din Calabria unde sicriele victimelor se află într-o capelă, 68 de persoane au murit în această tragedie, după descoperirea joi a cadavrului unui tânăr.

Cincizeci şi patru de victime au fost identificate, 48 fiind de cetăţenie afgană, trei pakistanezi, un sirian, un palestinian şi un tunisian, potrivit prefecturii.

Parchetul din Crotone a deschis o anchetă asupra organizării operaţiunilor de salvare pentru a stabili dacă au fost comise eventuale delicte care au dus la întârzierea acestora. Carabinierii din Crotone au primit sarcina de a reconstitui cronologia sesizărilor primite de Garda de coastă şi de lucrătorii vamali şi a acţiunilor întreprinse ulterior.

Agenţia europeană de supraveghere a frontierelor (FRONTEX), a anunţat la începutul săptămânii că unul dintre avioanele sale de patrulare a reperat sâmbătă seară o navă “puternic supraîncărcată cu pasageri”, plecată săptămâna trecută de la Izmir, Turcia, şi îndreptându-se spre Italia şi că a anunţat autorităţile italiene.

Plecând de la datele furnizate de carabinieri, pachetul va trebui să stabilească dacă regulile de salvare pe mare au fost respectate sau dacă s-au comis erori şi de către cine.

În dreptul italian, delictele posibile în acest caz sunt “neacordarea de asistenţă unei persoane în pericol” şi “neglijenţă care a provocat o catastrofă”.

Dosarul migranţilor este un subiect politic foarte sensibil în Italia, ţară de primă linie unde au ajuns sute de mii de migranţi în ultimii ani.

Citeşte şi: Doi americani au fost arestaţi pentru exportul ilegal de tehnologie în Rusia – Black News

Roma le reproşează partenerilor săi din Uniunea Europeană o lipsă de solidaritate în gestionarea acestei probleme spinoase.

Potrivit Ministerului de Interne italian, aproape 14.000 de migranţi au debarcat în Italia de la începutul anului, faţă de circa 5.200 în aceeaşi perioadă a anului trecut şi 4.200 în 2021. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice Ungaria a anulat o întâlnire a şefului diplomaţiei de...

Un al doilea mandat al lui Trump, elefantul din încăpere la summitul NATO din Washington

Un al doilea mandat al lui Trump, elefantul din încăpere la summitul NATO din Washington Războiul din Ucraina a revitalizat mai mult ca oricând NATO,...

Putin l-a felicitat pe noul preşedinte reformist iranian şi se aşteaptă la o consolidare a relaţiilor

Putin l-a felicitat pe noul preşedinte reformist iranian şi se aşteaptă la o consolidare a relaţiilor Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis ''felicitări sincere'' noului preşedinte...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.