X

Autorităţile kurde din Siria denunţă la Bruxelles refuzul ţărilor europene de a-şi prelua jihadiştii ţinuţi închişi de forţele lor

Autorităţile semiautonome kurde din Siria au denunţat miercuri la Bruxelles refuzul ţărilor europene de a-şi prelua cetăţenii membri ai grupării Stat Islamic (SI) ţinuţi închişi de către forţele lor, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Combatanţii străini capturaţi şi familiile lor sunt originari din 46 de ţări, a anunţat Abdul Karim Omar, responsabil pe probleme externe al administraţiei kurde, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Citește și : Coaliţia militară arabo-kurdă din Siria anunţă suspendarea operaţiunilor împotriva jihadiştilor

Un număr de 790 de bărbaţi sunt ţinuţi închişi de către forţele speciale kurde într-un centru de detenţie. De asemenea, 584 de femei şi 1.250 de copii au fost plasaţi în două tabere, a precizat oficialul kurd.

”Toate ţările UE sunt vizate, dar nici una nu ne-a cerut extrădarea cetăţenilor săi. Ele refuză să-şi asume responsabilităţile şi ne lasă să suportăm această povară”, a deplâns el.

”Aceşti deţinuţi sunt periculoşi şi unii au comis masacre în rândul civililor. Nu putem gestiona singuri această problemă din cauza instabilităţii regiunii noastre. O deficienţă de securitate le-ar putea permite să scape”, a avertizat oficialul kurd.

Reprezentantul kurd a refuzat să precizeze numărul de cetăţeni ai ţărilor din UE care sunt închişi. ”Nu este important”, a declarat el.

Potrivit reprezentantului kurd, Belgia a acceptat preluarea doar a copiilor cetăţenilor belgieni. ”Suntem convinşi că mamele şi copiii lor nu trebuie să fie separaţi şi nici o familie nu a fost cerută de către ţara sa de origine”, a explicat el.

Citește și : Exerciții militare comune ale țărilor care vor să constituie un ‘NATO arab’, încep sâmbătă în Egipt

Un număr de 15 copii şi mamele lor belgiene au fost înregistraţi în cele două tabere instalate pentru familiile jihadiştilor capturaţi, a indicat Gerrit Loots, un psiholog belgian, la întoarcerea sa dintr-o vizită la acele tabere. ”Noi am fi putut să-i aducem dacă guvernul belgian ne-ar fi autorizat să facem acest lucru”, a afirmat specialistul, declarându-se foarte preocupat în legătură cu sănătatea unora dintre copiii ”foarte bolnavi”.

Tags: Abdul Karim Omarbruxellescombatantisiriastat islamicUE
Categorii: DiasporaSinteze