Autorităţile macedonene au reţinut un fost ministru de interne pe baza unor acuzaţii legate de violenţele din faţa parlamentului

Publicat:

Autorităţile macedonene au reţinut marţi un fost ministru de interne şi mai mulţi parlamentari şi activişti politici pe baza unor acuzaţii legate de violenţele din faţa parlamentului în aprilie care au împins ţara într-o criză politică, relatează agerpres .

Împreună cu Mitko Cavkov, fost ministru de interne şi şef al poliţiei, autorităţile au reţinut cel puţin trei parlamentari ai partidului de dreapta VMRO-DPMNE, mai mulţi oficiali ai partidului, actori şi lideri ai unei mişcări naţionaliste macedonene ce a condus protestele din aprilie.


Într-un comunicat, biroul procurorului pentru crimă organizată şi corupţie a transmis că a ordonat o investigaţie oficială împotriva a 36 de persoane, inclusiv Cavkov.

Citește și : Marea Britanie. Dispută între parlament şi guvern în legătură cu studiile privind impactul Brexitului

“După examinarea şi analizarea probelor, procurorul a emis un ordin pentru o anchetă oficială, sub suspiciunea că ei au comis o ameninţare teroristă asupra ordinii constituţionale şi securităţii”, se mai arată în comunicat, care nu oferă detalii cu privire la numărul de suspecţi rămaşi în libertate.

La 27 aprilie, protestatarii au luat cu asalt parlamentul şi l-au atacat pe prim-ministrul Zoran Zaev, liderul social-democraţilor, după ce partidul său şi aliaţii săi etnici albanezi au ales un preşedinte al parlamentului albanez. Zeci de persoane au fost rănite în ciocnirile care au urmat cu poliţia.

Opoziţia VMRO-DPMNE, care a guvernat ţara din 2006 până la alegerile din 2016, a reacţionat la aceste reţineri făcând un apel la un protest în centrul oraşului Skopje marţi după-amiază.

Macedonia a fost fără un guvern funcţional între 2015 şi aprilie 2016 din cauza turbulenţelor politice legate de un scandal al interceptărilor telefonice care a condus la căderea VMRO-DPMNE.

Revoltele din aprilie au marcat cea mai gravă criză din Macedonia după 2001, când diplomaţia occidentală a ajutat ca ţara să nu intre în război civil în timpul unei insurgenţe a etnicilor albanezi, promiţându-i o cale către aderarea la Uniunea Europeană şi NATO.

Criza parlamentară s-a încheiat în mai când Zaev a format un guvern de coaliţie cu partidele etnicilor albanezi, care reprezintă o treime din populaţia de două milioane de locuitori a ţării.

Macedonia, care a obţinut independenţa faţă de fosta Iugoslavie în 1991, a făcut puţine progrese spre aderarea la UE şi NATO din cauza unei dispute a numelui cu Grecia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.