X

Autorităţile de la New Delhi confirmă decesul indienilor răpiţi de ISIS în Irak

Autorităţile de la New Delhi au confirmat marţi decesul a 39 de muncitori indieni răpiţi în 2014 de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) în Irak, informează AFP, potrivit agerpres.

Trupurile neînsufleţite ale muncitorilor au fost descoperite într-o groapă comună la Badush, o mică localitate situată la periferia marelui oraş irakian Mosul, şi au fost identificate datorită testelor ADN efectuate de o organizaţie locală, a anunţat în parlament ministrul de externe al Indiei, Sushma Swaraj.

Citeşte şi: Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost ARESTAT

“Ieri, ei ne-au spus că 38 de eşantioane corespund. Cel de-al 39-lea a corespuns parţial, pentru că nu avea rude apropiate”, a declarat şefa diplomaţiei indiene, fără a preciza data la care au fost executaţi muncitorii.

Aceşti muncitori proveneau în principal din familii sărace din regiunea Pendjab, din nordul Indiei. Ei lucrau pentru o firmă de construcţii la Mosul atunci când au fost răpiţi în iunie 2014, perioadă în care SI a preluat controlul asupra unor ample teritorii în Irak şi Siria.

Autorităţile indiene afirmă că nu au primit nicio cerere de răscumpărare şi că nu au fost în contact direct cu răpitorii.

Un avion închiriat special în acest scop va repatria rămăşiţele celor 39 de muncitori în India, a adăugat ministrul indian al afacerilor externe.

Citeşte şi: Rusia anunţă evacuarea a aproape 80.000 de civili din Ghouta Orientală

“Chiar dacă este foarte dureros, familiile vor primi trupurile neînsufleţite după aproape trei ani. Poate că acest lucru va oferi o mângâiere familiilor îndoliate”, a declarat ea.

Statul Islamic a pierdut la ora actuală cea mai mare parte din teritoriile pe care le controla în Irak şi Siria şi care formau “califatul” pe care l-a autoproclamat în 2014. Forţele irakiene, susţinute de lovituri ale coaliţiei internaţionale conduse de Washington, au alungat organizaţia jihadistă din Mosul în luna iulie, în timp ce în Siria Forţele Democrate Siriene au preluat în octombrie controlul asupra Raqqa. 

Tags: IndiaIrakMosulNew DelhiRaqqaregiunea PendjabStat Islamic (SI)Sushma Swaraj
Categorii: Sinteze