X

Autorităţile nipone refuză să plătească despăgubiri pentru părinţii elevilor ucişi de tsunami

Autorităţi locale nipone vor contesta în faţa Curţii Supreme o decizie ce le obligă la plata unor despăgubiri în valoare totală de mai multe milioane de euro către familiile celor 23 de elevi ucişi de tsunami în martie 2011 în nord-estul Japoniei, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

La sfârşitul lui aprilie, Curtea de Apel din Sendai a confirmat un verdict emis în 2016 de tribunalul acestui oraş din nord-estul Japoniei, majorând în acelaşi timp cu circa 10 milioane de yeni compensaţia totală de 1,43 de miliarde de yeni (aproape 11 milioane de euro) acordată în 2016.


Citeşte şi: Fraudă cu paşapoarte în Ungaria: Washingtonul intenţionează să ridice scutirea de viză (presă)

Aceşti elevi ai şcolii elementare Okawa din oraşul Ishinomaki fac parte dintre cei 74 de copii care au murit duşi de ape, după ce au primit ordinul să aştepte în curtea de recreaţie a şcolii, unde au rămas mai mult de 40 de minute împreună cu profesorii lor, dintre care zece de asemenea au murit.

Joi, autorităţile oraşului şi ale regiunii din care face acesta parte au înaintat un apel la Curtea Supremă, a declarat pentru AFP un responsabil al Consiliului de Educaţie din Ishinomaki. “Este aproape imposibil pentru director şi profesori, care nu sunt experţi în catastrofe naturale, să prevadă un tsunami”, a declarat Masato Chiba.

Reclamanţii estimează că acei copii puteau fi salvaţi dacă erau evacuaţi la timp după cutremur.


Citeşte şi: Franța contrează puternic SUA: Sancţiunile americane împotriva companiilor europene sunt ‘inacceptabile’

Hiroyuki Konno, care şi-a pierdut un băiat de 12 ani şi care îi reprezintă pe reclamanţi, şi-a exprimat dezamăgirea la postul de televiziune NHK. “Vreau ca membrii Curţii Supreme să ia o decizie care să poată pe viitor proteja viaţa copiilor”, a spus el.

Aproape 18.450 de persoane au murit sau au fost date dispărute în urma cutremurului cu magnitudinea 9 care a survenit la 11 martie 2011 la orele 14:46 şi a fost urmat de un uriaş tsunami, potrivit ultimelor cifre ale poliţiei naţionale nipone, date publicităţii cu puţin timp înainte să se împlinească 7 ani de la catastrofă.

Tags: Curtea SupremăeleviIshinomakiJaponiaOkawaparintiprofesoriSendaitsunami
Categorii: Știrile zilei