X

Autorităţile pakistaneze cer YouTube să blocheze conţinuturile pe care le consideră ‘reprobabile’

Autorităţile pakistaneze au cerut YouTube, subsidiară a Google, să blocheze imediat videoclipurile pe care le consideră “reprobabile”, în aşa fel încât acestea să nu mai poată fi accesate din ţară, o solicitare criticată de militanţii pentru drepturile omului, relatează AFP, scrie agerpres.

Autoritatea de reglementare în Pakistan (PTA) a anunţat joi că a cerut platformei de înregistrări video YouTube “să blocheze imediat conţinuturile vulgare, indecente, imorale, imaginile cu nuditate şi discursurile de incitare la ură pentru ca acestea să nu mai poată fi văzute în Pakistan”.

Citește și : Opoziţia din Belarus consideră inadmisibilă crearea unei forţe de poliţie de rezervă de către Rusia

Să priveşti astfel de imagini are “efecte extrem de negative” şi poate favoriza “divergenţe respingătoare”, adaugă comunicatul.

YouTube nu a reacţionat vineri, iar un purtător de cuvânt al autorităţii de reglementare a refuzat să precizeze care vor fi următoarele etape ale procesului dacă societatea americană nu se conformează cererilor sale.

În iulie, autoritatea în cauză a adresat un ultim avertisment aplicaţiei chineze TikTok, cerându-i să filtreze toate conţinuturile considerate “obscene”. De asemenea, Pakistanul a blocat aplicaţia Bigo Live.

Nu este prima dată când platforma YouTube este vizată de autorităţile pakistaneze.

Platforma a fost blocată timp de mai mulţi ani în Pakistan, între 2012 şi 2016, după postarea online a unui videoclip produs în SUA, “Inocenţa musulmanilor”, realizându-i un portret puţin măgulitor profetului Mahomed.

Apărătorii libertăţii de expresie au criticat imediat această nouă solicitare a autorităţii de reglementare.

“PTA nu face niciun efort pentru a-şi explica cererea şi a defini ce înţelege prin ‘vulgar’ sau ‘imoral’ “, a comentat pentru AFP avocata specializată în domeniul digital, Nighat Dad.

Citește și : Trump acceptă nominalizarea drept candidat pentru un nou mandat la Casa Albă

“Media sociale precum YouTube sunt angajate în apărarea drepturilor omului… şi trebuie să apere principii precum dreptul la viaţa privată, libertatea de expresie şi dreptul la acces la informaţie”, a adăugat ea.

Statul majoritar musulman trăieşte deja în teama unei cenzuri extinse asupra presei şi militanţilor, din cauza restricţiilor faţă de libertatea de exprimare existente sau în discuţie, de obicei în numele islamului sau al securităţii naţionale.

Tags: MahomedpakistanSUATikTokYoutube
Categorii: Știrile zilei