X

Autoritățile palestiniene reacționează după ce Brazilia a înființat o reprezentanță comercială la Ierusalim

Autoritățile palestiniene iau în calcul rechemarea ambasadorului din Brazilia după ce statul sud-american a anunțat înființarea unei reprezentanțe comerciale la Ierusalim, potrivit Reuters, scrie Mediafax.

Anunțul privind deschiderea reprezentanței a fost făcut duminică, iar o zi mai târziu, președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a avut o întâlnire cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, la Ierusalim.

Citește și : Jens Stoltenberg cere Germaniei să respecte angajamentul privind contribuţia bugetară alocată NATO

Cei doi au vizitat, printre altele, Zidul Plângerii. Aceasta este prima vizită pe care un șef de stat o face la Zidul Plângerii împreună cu un premier israelian, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe. Zidul, unul dintre cele mai importante locuri sfinte pentru evrei, se află în Ierusalimul de Est, zonă ocupată de Israel în 1967. Anexarea Ierusalimului de Est nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională, iar astfel de vizite pot fi interpretate ca o aprobare tacită a suveranității Israelului în zonă.

Jair Bolsonaro și-a exprimat de-a lungul timpului sprijinul pentru Israel și și-a luat angajamentul de a muta ambasada Braziliei de la Tel Aviv la Ierusalim, însă înalți oficiali brazilieni au decis să evite această mișcare pentru a nu afecta relațiile cu statele arabe și pentru a nu pune în pericol exporturile braziliene către aceste state.

Ibrahim Alzeban, ambasadorul palestinian la Brasilia, a declarat că ar putea fi rechemat, însă o decizie clară în acest sens nu a fost încă luată. „Din ce am aflat, va depinde de modul în care vizita (lui Bolsonaro, n.r.) va decurge. Ne-ar fi plăcut ca subiectul privind Ierusalimul să nu fi fost atins”, a declarat el. Alzeban a mai adăugat că autoritățile palestiniene sunt nemulțumite și de faptul că Bolsonaro nu a luat în considerare și o vizită în Palestina.

Citește și : Judecătorul grec Linos-Alexandre Sicilianos, ales preşedinte al CEDO

Benjamin Netanyahu a declarat că speră ca inaugurarea reprezentanței comerciale să fie un pas în direcția mutării ambasadei la Ierusalim.

Purtătorul de cuvânt al Președinției braziliene, Otavio Rego Barros, a declarat că reprezentanța comercială de la Ierusalim nu va fi o misiune diplomatică. „Aceasta nu reprezintă o recunoaștere a Ierusalimului drept capitală. Președintele continuă să evalueze această posibilitate (a mutării ambasadei la Ierusalim, n.r.), dar nu s-a luat o decizie în acest moment”, a adăugat el.

Tags: Autoritatea PalestinianăBenjamin NetanyahuBrasiliaBraziliaierusalimJair BolsonaroZidul Plângerii
Categorii: Sinteze