X

Autorităţile ruse somează Radio Europa Liberă să-şi plătească amenzile mari ca ‘agent al străinătăţii’

Autorităţile ruse au somat miercuri mass-media Radio Europa Liberă/Libertatea (Radio Free Europe/Radio Liberty – RFE/RL), finanţată de Washington, să-şi plătească amenzile mari pe care le-a primit pentru nerespectarea obligaţiilor ce rezultă din statutul său de “agent al străinătăţii”, sub sancţiunea unei posibile blocări a acesteia în Rusia, informează AFP, potrivit agerpres

Postul Radio Europa Liberă/Libertatea, care acoperă inclusiv activităţile opoziţiei ruse şi deţine o antenă şi un site în limba rusă, a fost condamnat la plata a 71,5 milioane de ruble (circa 775.000 de euro), în urma unor numeroase decizii ale justiţiei date în procese iniţiate de Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor.

Citește și : Ungaria relaxează unele restricții în ziua în care raportează cel mai mare număr de decese

Un tribunal din Moscova a confirmat în apel o parte din aceste amenzi, la nivelul a circa 60.000 de euro, a informat Roskomnadzor miercuri, într-un comunicat. RFE/RL are la dispoziţie 60 de zile pentru a achita această sumă, sub sancţiunea blocării sale în Rusia.

În total, postul RFE/RL a fost condamnat pentru 260 dintre cele 390 de semnalări emise de Roskomnadzor, care îi reproşează că nu a afişat sau că a afişat într-un mod greşit statutul său de “agent al străinătăţii” pe noile sale site-uri.

În Rusia, organizaţiile sau indivizii “agenţi ai străinătăţii” trebuie, în conformitate cu o lege din 2012, să se înregistreze la autorităţi, să îndeplinească obligaţii administrative obositoare şi să indice clar acest statut în publicaţiile lor.

De la sfârşitul lui decembrie, Roskomnadzor a declanşat o ofensivă juridică împotriva mai multor mass-media acuzate că nu respectă condiţiile drastice pe care agenţia le impune.

Citește și : Situația devine disperată la Kiev, Ucraina înregistrează un record de decese

Procedurile ce vizează RFE/RL au fost denunţate de secretarul de stat american Antony Blinken, care s-a declarat marţi, pe Twitter, “îngrijorat de eforturile Rusiei de a închide Radio Europa Liberă/Libertatea şi de a reduce la tăcere această preţioasă sursă de reportaje independente”.

La rândul său, organizaţia nonguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF) a condamnat “amenzile exorbitante” date sub acoperirea unei “legi absurde” care este concepută pentru a reduce la tăcere presa independentă şi opoziţia” în Rusia.

Tags: amenziRadio Europa LiberaRFERLwashington
Categorii: Diaspora