Autorităţile turce au eliberat opt persoane arestate în urma raidurilor care au vizat mediul academic

Publicat:

Poliţia turcă a eliberat sâmbătă opt cadre universitare şi personalităţi ale societăţii civile arestate în cadrul unui val de reţineri care au suscitat preocuparea Uniunii Europene şi Statelor Unite, relatează AFP, scrie Agerpres.

Procurorii turci emiseseră 20 de mandate de arestare şi 14 persoane vizate au fost arestate. Sâmbătă, au fost eliberate opt după ce au fost audiate de poliţie, în timp ce şase sunt în continuare la interogatoriu, a scris agenţia de presă DHA.


Citește și : Marea Britanie: Zeci de persoane au fost arestate în centrul Londrei în urma unor proteste

Sursa nu a precizat identitatea persoanelor eliberate.

Printre acestea se află o profesoară de matematică de la prestigioasa Universitate Bosfor, Betül Tanbayp, a subliniat Societatea Europeană de Matematică a cărei vicepreşedintă a fost aleasă recent.

Turgut Tarhanli, un profesor de drept şi specialist în drepturile omului la universitatea particulară Bilgi, face parte, de asemenea, dintre persoanele eliberate, potrivit canalului de televiziune NTV.

Persoanele arestate au legături cu o organizaţie neguvernamentală prezidată de omul de afaceri Osman Kavala care este deţinut fără proces de peste un an în cadrul unei anchete foarte controversate pentru presupuse legături cu puciul eşuat din iulie 2016.

Osman Kavala este preşedintele fundaţiei Anadolu Kultur care militează pentru depăşirea diferenţelor din cadrul societăţii turce prin intermediul culturii şi artelor.

Citește și : Statele Unite nu ajuns la nicio „concluzie definitivă” în cazul Khashoggi

Toţi suspecţii, inclusiv persoanele eliberate sâmbătă, sunt în continuare acuzaţi că au creat “haos şi dezordine” şi”au căutat să răstoarne guvernul” în cursul manifestaţiilor antiguvernamentale din 2013 care au fost declanşate de o mişcare de protest faţă de proiectele imobiliare din parcul Gezi din centrul Istanbulului.

Arestările au suscitat critici vehemente din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite, mai scrie AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.