X

Autorităţile ucrainene şi separatiştii pro-ruşi doresc să reia armistiţiul declarat în iulie 2020 în estul Ucrainei

Autorităţile ucrainene şi separatiştii pro-ruşi doresc să reia armistiţiul declarat în iulie 2020 în estul Ucrainei, a anunţat miercuri seara OSCE, potrivit agerpres

De zona de conflict respectivă se leagă tensiunile actuale între Moscova şi Occident. Rusia este acuzată că intenţionează să invadeze Ucraina.

Citește și : Suedia cere din 28 decembrie un test negativ pentru toţi călătorii

Mikko Kinnunen, reprezentant al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), mediator în conflict, a declarat într-un comunicat că este “încântat” că părţile în conflict şi-au exprimat “hotărârea fermă de a respecta pe deplin măsurile de aplicare a acordului de încetare a focului din 22 iulie 2020”.

“Acest lucru este de foarte mare importanţă pentru locuitorii de ambele părţi ale frontului”, a adăugat el după un dialog prin videoconferinţă în cadrul Grupului Trilateral de Contact.

Cele două tabere, care luptă din 2014, declaraseră vara trecută un armistiţiu pe toată linia frontului. Înţelegerea a fost respectată câteva luni, până în februarie anul acesta.

Kinnunen a apreciat că încălcările zilnice ale armistiţiului sunt acum de cinci ori mai frecvente, în medie, decât în decembrie 2020.

Citește și : Purtarea măştii redevine obligatorie în spaţiile deschise din Spania

În războiul din estul Ucrainei şi-au pierdut viaţa până acum peste 13.000 de oameni. Luptele au izbucnit în primăvara lui 2014, după revoluţia pro-occidentală de la Kiev, urmată de anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea. Acordurile de la Minsk din 2015, prin care s-a încercat reglementarea politică a situaţiei, sunt în prezent într-un punct mort. Occidentalii acuză Moscova că sprijină militar şi financiar separatiştii, ceea ce partea rusă nu a recunoscut niciodată.

Tags: Mikko KinnunenmoscovaoccidentOSCErusia
Categorii: Diaspora