X

Autoritățile vamale îndeamnă moldovenii să respecte legislația

Autoritățile vamale îndeamnă moldovenii să respecte legislația

Serviciul Vamal îndeamnă persoanele fizice și juridice să respecte legislația fiscală și vamală.

Citește și: Sesizarea PSRM privind prelungirea mandatului de președinte este inadmisibilă

În rezultatul controalelor efectuate  în perioada 11-22 martie 2024, Serviciul Vamal a constatat apariția obligației vamale suplimentare în cuantum de 2,954 mln. lei. Au fost constatate mai multe  tipuri de încălcări ale legislației vamale – transmiterea în comodat, în perioada de până la 3 ani, a mijloacelor fixe,  care anterior au beneficiat de tratament tarifar favorabil, fiind incluse în capitalul statutar, clasificarea tarifară eronată a mărfurilor importate, fapt ce a condus la beneficierea neîntemeiată a tratamentului tarifar favorabil la momentul vămuirii.

Prin intermediul asistenței administrative internaționale în domeniul vamal a fost stabilit că, la momentul vămuirii, a fost acordată neîntemeiat scutirea de taxă vamală în baza originii preferențiale a mărfurilor, neachitarea drepturilor de import în mărime deplină pentru marfa importată.

Potrivit prevederilor Codului Vamal al Republicii Moldova,  în cazul în care, până la depistarea de către Serviciul Vamal a contravenției operatorul economic comunică în scris Serviciului Vamal despre comiterea contravențiilor vamale, acesta se liberează de răspunderea materială, cu condiția achitării incontestabile și benevole, până la data aplicării sancțiunii materiale respective, a drepturilor de import datorate și a penalităților calculate.

Tags: Codul Vamal al R. Moldovaincalkcarea Codului VamalServiciul Vamal
Știrile zilei