Autorul atacului armat de la Las Vegas, `un bolnav, un dement`, afirmă Trump

Publicat:

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a declarat marţi, la Casa Albă, că autorul atacului armat la un concert country în aer liber la Las Vegas, soldat cu 59 de morţi şi 527 de răniţi este ”un bolnav, un dement”, relatează BBC News.

Stephen Paddock, un pensionar bogat în vârstă de 64 de ani, a deschis focul duminică asupra spectatorilor care asistau la ultimul concert al unui festival de muzică country, după care s-a sinucis în cameră, la hotelul cazinou Mandalay Bay.


Bilanţul acestui masacru este cel mai sângeros din istoria Statelor Unite.

Trump a promis că va examina legilsaţia cu privire la armele de foc ”în timp”, fără să facă alte precizări.

Poliţia încearcă, în continuare, să stabilească mobilul faptei lui Paddock, care a deschis focul de la etajul al 32-lea al hotelului cazinou Mandalay Bay.

Poliţia a găsit în total 23 de puşit, arme şi explozivi în camera sa de hotel şi acasă.

În pofida faptului că nu au stabilit motivul atacului, anchetatorii afirmă că masacrul nu are vreo legătură cu terorismul ”internaţional”.

Unii anchetatori au sugerat că Paddock ar fi avut probleme mentale, însă această ipoteză nu a fost confirmată până în prezent.

Trump a declarat pentru presă, înainte să urce la bordul elicopterului prezidenţial, că Paddock a fost ”un bolnav, un dement. (A avut) multe probleme, presupun, air noi ăl analizăm foarte, foarte serios”.

Şeful statului american a refuzat însă să catalogheze atacul, la îndemnul jurnaliştilor, drept un atac terorist intern.

”Vom discuta despre legislaţia cu privire la armele de foc în timp”, a spus el.

Miliardarul american, care şi-a schimbat poziţia cu privire la controlul armelor de foc de-a lungul anilor, nu a oferit alte precizări pe această temă.

CE SE ŞTIE DESPRE ATACATOR?

Stephen Paddock, un fost contabil care obişnuia să joace jocuri de noroc, locuia într-o comunitate de pensionari la Mesquite, o mică staţiune balneară situată la nord-est de Las Vegas.

El ar fi locuit împreună cu o femeie, Marilou Danley, care a plecat din Statele Unite în Japonia, şi care nu pare să fie implicată în atac, potrivit poliţiei.

Şeriful comitatului Clark Joseph Lombardo a declarat că, atunci când au percheziţionat proprietatea, după atac, poliţiştii au găsit alte 19 ”arme de foc, nişte explozivi şi câteva mii de gloanţe, dar şi nişte dispozitive electronice pe care pentru moment le evaluăm”.

Poliţiştii au găsit de asemenea nitrat de amoniu în maşina lui Paddock, un compus chimic folosit la fabricarea îngrăşămintelor, dar care poate fi utilizat la confecţionarea unor bombe ca cele denotae în atacu de la Oklahoma City, în 1995.

David Famiglietti de la New Frontier Armory a declarat pentru BBC că Paddock a cumpărat arme de foc de la magazinul său, în North Las Vegas, în primăvara acestui an, cu respectarea tuturor cerinţelor de la nivelul statului şi federale, inclusiv o verificare FBI a antecedentelor.

Însă puşca şi carabina pe care le-a cumpărat ”nu ar fi fost capabile de ceea ce am văzut şi auzit în înregistrări video fără să fie moidificate”, a declarat Famiglietti.

Rata rapidă a gloanţelor care se aude în înregistrări ale atacului de duminică noaptea indică faptul că Paddock ar fi putut să-şi modifice armele, cu accesorii legale, cu scopul de a le face să tragă cu o viteză apropiată celei a armelor automate.

În pofida arsenalului găsit în casa atacatorului, fratele acestuia, Eric, se străduieşte să accepte că bărbatul a acţionat în acest fel. El s-a declarat ”şocat, îngrozit, complet stupefiat”.

Organizaţia Statul Islamic a revendicat luni faptul că s-ar afla în spatele atacului, afirmând că Paddock s-a convertit la islam în urmă cu câteva luni. Însă nu furnizează vreo probă în acest sens.

Revendicarea atacului de la Las Vegas de către Statul Islamic este foarte neobişnuită, având în vedere profilul autorului, care nu se potriveşte cu cel al susţinătorilor sau ”soldaţilor” din revendicări anterioare ale grupului, scrie Mina al-Lami, care monitorizează grupări jihadiste pentru BBC.

Poliţia federală americană (FBI) a anunţat că nu a găsit ”vreo conexiune cu vreo organizaţie teroristă internaţională”.

CUM S-A DESFĂŞURAT ATACUL?

Ultimele concerte ale festivalului de muzică country Route 91, care durează trei zile, erau în toi atunci când a început atacul.

Potrivit poliţiei, Paddock s-a cazat la hotel cu patru zile înainte, pe 28 septembrie, utilizând unele documente de identitate ale lui Danley.

În afară de cele 23 de puşti găsite în apartamentul de două camere din hotel, şeriful Lombardo a anunţat că erau, de asemnea, zece valize.

Mii de oameni asistau la concertul starului country Jason Aldean în momentul în care au răsunat mai multe rafale de puşcă automată duminică seara, la ora locală 22.08 (luni, 8.08, ora României).

Sute de focuri de armă au fost trase în decurs de cel puţin zece minute.

Spectatorii au încerca să se adăpostească, culcându-se la pământ, fugind spre ieşiri sau ajutându-i pe alţii să scape, în timp ce Paddock trăgea asupra lor de la înălţime.

El s-ar fi deplasat între două ferestre, în apartament, în timpul atacului.

Numeroase hoteluri de pe Las Vegas Strip situate în apropiere de locul atacului au fost blocate de poliţie, iar porţiuni ale bulevardului Las Vega au fost închise.

CINE SUNT VICTIMELE?

Autorităţile nu au confirmat identitatea vreunei victime. Însă multe dintre ele au fost identificate de către membri ai familiilor şi presa locală.

Între victime se află un asistent medical în vârstă de 29 de ani care a fost împuşcat în spate în timp ce încerca să-şi salveze soţia, un veteran din cadrul Marinei (US Navy) care tocmai se întorsese din Afganistan şi un ofiţer de poliţie care nu era în timpul programului şi care antrena o echipă de fotbal.

CE FEL DE LEGI CU PRIVIRE LA ARMELE DE FOC ARE NEVADA?

Statul Nevada are una dintre cele mai permisive legislaţii cu privire la armamele de foc din Statele Unite.

Oamenii pot să poarte arme şi nu sunt obligaţi să se înregistreze ca deţinători de arme de foc.

Verificări ale antecedentelor se efectuează la cumpărarea armelor de foc, pe care proprietarii le pot vinde apoi în privat.

Fosta membră a Congresului Gabrielle Giffords, care a supravieţuit unui atac armat în urmă cu şase ani, i-a îndemnat pe liderii politici de la Washington să înăsprească legislaţia cu privire la armele de foc în urma atacului armat în masă de la Las Vegas.

Soţul ei, Mark Kelly, a citit o declaraţie de presă a cuplului, pe treptele Capitoliului, în care subliniază că rugăciunile şi gândurile Casei Albe nu sunt de ajuns să oprească următorul atac armat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 5 octombrie în Istorie

Evenimentele Zilei de 5 octombrie în Istorie 5 octombrie este a 278-a zi a calendarului gregorian și a 279-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei...

Horoscop 5 octombrie 2024 

Horoscop 5 octombrie 2024  Astrologii au veşti bune şi întrevăd surprize frumoase pentru unii nativi ai zodiacului, potrivit stiripesurse. Horoscop 5 octombrie 2024 Berbec Berbecii sunt...

Răsturnare de situaţie într-un celebru caz de crimă devenit serial Netflix: Fraţii Mendez au fost închişi acum mai bine de trei decenii pentru uciderea...

Răsturnare de situaţie într-un celebru caz de crimă devenit serial Netflix: Fraţii Mendez au fost închişi acum mai bine de trei decenii pentru uciderea...

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene Marty Thomas, locuitor al plajei Indian Rocks, Florida,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.