Avem grâu ieftin și pâine foarte scumpă

Publicat:

Avem grâu ieftin și pâine foarte scumpă

Producătorii de grâu din Republica Moldova sunt orientați spre export, pe când producătorii de pâine din țara noastră cumpără făină din străinătate.

Astfel a explicat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, de ce pâinea nu s-a ieftinit dacă grâul costă 2 lei și 50 de bani. Potrivit oficialului, „lucrurile acestea creează condiții de două lumi paralele, care nu au niciuna legătură între ele și atunci noi vedem un preț de grâu foarte ieftin și pâine foarte scumpă”, transmite Newsmaker.md.


Citeşte şi: MITROPOLIA MOLDOVEI condusă de Vladimir – STRUCTURĂ DE OCUPAȚIE A FEDERAȚIEI RUSE – Stiripesurse.md

La Agro TV, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a spus că cei care produc pâinea importă făina.

„De ce dacă grâul costă 2 lei 50 spre exemplu, pâinea nu s-a ieftinit?”, a comunicat Bolea. „Ba s-a scumpit”, a adăugat prezentatorul TV.

„Da, pentru că grâul din Republica Moldova nu prea este… dacă în fiecare sat ne uităm la liderii pe care îi avem, o să vedem că niciunul din cei 3 sau 4 lideri nu produc făină și nici pâine nu coc din ea. Cei care produc pâinea importă făina în Republica Moldova”, a precizat Bolea.

Potrivit ministrului, dacă grâul produs în Moldova ar fi fost procesat, „atunci am fi avut cu totul alte prețuri” la pâine.

Avem grâu ieftin și pâine foarte scumpă

„Avem și grâu de calitate în Republica Moldova, dar el nu este procesat, chiar și acel puțin pe care îl avem ar fi trebuit să fie procesat și atunci am fi avut cu totul alte prețuri. Dar noi procedăm în felul următor: cei care produc grâu sunt orientați în exclusivitate, în marea majoritate a cazurilor din păcate, spre export. Cei care produc pâine sunt orientați spre importul de făină și producerea produsului de panificație din produse de import.

Lucrurile acestea creează condiții de două lumi paralele, care nu au niciuna legătură între ele și atunci noi vedem un preț de grâu foarte ieftin și agricultori care nici măcar nu-și pot acoperi nici măcar sinecostul și cealaltă parte – avem o pâine foarte scumpă, pentru că pe lângă toate s-a mai scumpit și prețul la energia electrică, și gazul, și noi înțelegem că să coci pâine trebuie să ai resurse energetice care sunt destul de costisitoare. Dacă noi am fi avut o legătură între ele, atunci eu cred că noi nu am fi avut nici măcar scumpiri la pâine, chiar noi am vorbit și despre ieftiniri”, a conchis Bolea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

 Primăria municipiului Focşani a demarat procedurile de înfrățire cu municipiul Chişinău 

 Primăria municipiului Focşani a demarat procedurile de înfrățire cu municipiul Chişinău  Primăria municipiului Focşani a anunţat, miercuri, că va demara procedurile pentru realizarea unui acord...

Guvernul a aprobat: Alegătorii corupți vor primi amenzi de până la 37.000 de lei

Guvernul a aprobat: Alegătorii corupți vor primi amenzi de până la 37.000 de lei Guvernul a avizat proiectul care prevede sancțiuni pentru alegătorii care vor...

Vasile Mereuță, atac la adresa lui Vasile Tarlev: ‘Este omul lui Șor!’

Vasile Mereuță, atac la adresa lui Vasile Tarlev: 'Este omul lui Șor!' Fostul vicepreședinte al partidului „Viitorul Moldovei” Vasile Mereuță, al cărui președinte este Vasile...

Inscripția ‘Moldova Europeană’ adăugată la semnătura electronică, sub compartimentul ‘Locație’

Inscripția 'Moldova Europeană' adăugată la semnătura electronică, sub compartimentul 'Locație' Inscripția „Moldova Europeană” a fost adăugată la semnătura electronică a cetățenilor, sub compartimentul „Locație”. Purtătorul de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.