X

Avertisment american pentru Myanmar: `Persecuţia` minorităţii rohingya este `inacceptabilă`

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a lansat joi un apel militari birmani să pună capăt “persecuţiei” minorităţii musulmane rohingya ai cărei membri fug în masă în Bangladesh, relatează AFP. 

“Trebuie să o sprijinim” pe conducătoarea guvernului civil birman, Aung San Suu Kyi, “în ‘leadership-ul’ său, dar trebuie să le spunem clar militarilor” că “este inacceptabil” ce se întâmplă, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun la Londra cu omologul său britanic, Boris Johnson.

“Această persecuţie trebuie să înceteze, ceea ce mulţi au considerat o purificare etnică trebuie să înceteze”, a subliniat el. Şeful diplomaţiei de la Washington a adăugat că este un “moment crucial” pentru această “tânără democraţie emergentă” şi a dat asigurări că înţelege “situaţia complexă în care se găseşte Aung San Suu Kyi”, laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

De asemenea, Boris Johnson a îndemnat-o pe lidera birmană să facă uz de “autoritatea sa morală” pentru a pleda cauza minorităţii rohingya.

“Nimeni nu vrea revenirea la un regim militar în Myanmar, nimeni nu vrea revenirea generalilor. Este crucial însă ca ea să spună clar că este o oroare şi că aceşti oameni vor putea reveni în Myanmar (…) şi că abuzul împotriva drepturilor omului şi crimele – sute, chiar mii – vor înceta”, a insistat ministrul britanic de externe.

De la sfârşitul lunii august, peste 400.000 de musulmani rohingya s-au refugiat în Bangladeshul vecin, pentru a fugi din faţa unei campanii de represiuni a armatei birmane, declanşată de o serie de atacuri ale rebelilor minoritari.

Tags: Aung San Suu KyiBirmaniaBoris JohnsonMyanmarrohingya
Categorii: Știrile zilei