Avertismentele de tsunami de pe coastele Pacificului au fost ridicate

Publicat:

Avertismentele de tsunami de-a lungul coastelor Pacificului au fost ridicate unul după altul vineri, după evacuarea pe terenuri mai înalte şi în interiorul teritoriilor a zeci de mii de locuitori din zonele de coastă din Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Vanuatu şi alte insule, relatează AFP, potrivit agerpres. 

Un seism cu magnitudinea 8,1 a avut loc lângă Insulele Kermadec din Pacific (nelocuite), care fac parte din Noua Zeelandă. Cutremurul, produs la ora locală 08:28 (19:28 GMT joi), a fost precedat de seisme cu magnitudinile 7,4 şi, respectiv, 6,9 în aceeaşi regiune şi a declanşat o serie de avertismente de tsunami.


Citește și : UE ar trebui să-şi vaccineze toţi cetăţenii până la sfârşitul verii

Noua Zeelandă a fost prima care a anulat ordinul de evacuare câteva ore mai târziu, la scurt timp după ora 00:00 GMT vineri, declarând că “cele mai mari valuri au trecut”.

Alerta de tsunami a fost “ridicată în toate teritoriile franceze din Pacific” vineri, a postat pe Twitter ministrul Teritoriilor franceze de peste mări, Sebastien Lecornu.

Cel mai înalt val, de un metru, s-a produs în Noua Caledonie pe insula Maré, în arhipelagul Insulelor Loialităţii, în timp ce în insula Pines (insula Pinilor), în Yate şi în Noumea au fost observate valuri între 45 şi 80 de centimetri, a declarat siguranţa civilă locală, menţionând că nu au fost semnalate pagube.

Pe Insulele Wallis şi Futuna, alerta a fost retrasă la ora 11:38 (23:38 GMT joi). “Populaţia se poate întoarce pe coastă”, a anunţat Administraţia superioară a acestui teritoriu situat la aproximativ 16.000 km de Franţa continentală.

Serviciile de urgenţă neo-zeelandeze au ordonat evacuarea zonelor de coastă pe întinderi mari din nordul Noii Zeelande. “Nu staţi acasă!”, le-a cerut locuitorilor Agenţia naţională de gestionare a situaţiilor de urgenţă.

Centrul de Alertă pentru Tsunami din Pacific (PTWC), situat în Hawaii, a avertizat că valuri de până la trei metri înălţime pot atinge Noua Caledonie şi Vanuatu.

În Polinezia Franceză, alerta a fost declanşată joi dimineaţă (în jurul orei 23:00 GMT). Deşi nivelul creşterii apelor a fost mai mic decât se prognoza, laboratorul de geofizică din Tahiti a rămas în alertă. “Suntem pe o cinetică rapidă, cu foarte puţin timp să reacţionăm”, a declarat pentru AFP directorul său, Stéphane Quema.

Centrul de Alertă pentru Tsunami din Pacific a adăugat că valuri mai mici ar putea să lovească ţări aflate la mare distanţă de epicentrul cutremurului precum Japonia, Rusia şi Mexic, precum şi ţărmuri din America de Sud.

Citește și : Suedia recomandă vaccinul AstraZeneca şi pentru oamenii în vârstă

Peru a lansat joi seară un avertisment de tsunami pe coasta sa de 3.000 de km, însă fără ordin de evacuare pentru moment. “Sosirea (…) valurilor este aşteptată în zori, pe 5 martie”, a declarat Centrul naţional pentru operaţiuni de urgenţă (Coen) pe Twitter.

În Chile a fost declanşată “o alertă galbenă pentru municipalităţile de pe coastă” şi a fost instituită “o stare de precauţie care impune evacuarea preventivă a zonelor de plajă în faţa unui mic tsunami cu valuri care pot atinge un metru”, potrivit Biroului naţional pentru situaţii de urgenţă (Onemi).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi Un studiu vine cu noi informaţii cu privire la legătura dintre...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

Lavrov, despre alegerile din Franța: ‘Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie’

Lavrov, despre alegerile din Franța: 'Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie' Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative...

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.