Avertismentul salvatorilor privind respectarea regulilor de siguranță la scăldat în perioada estivală

Publicat:

Avertismentul salvatorilor privind respectarea regulilor de siguranță la scăldat în perioada estivală

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează populația despre necesitatea respectării regulilor de bază în timpul scăldatului în perioada estivală cu scopul evitării cazurilor tragice de înec.

Conform statisticii, cele mai multe cazuri de înec sunt înregistrate în zilele de odihnă, când mai mulți oameni optează să petreacă timpul liber pe malurile bazinelor acvatice din țară.


De asemenea, cei mai expuși riscului de înec sunt minorii cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani și bărbații cu vârsta de 18-44 de ani, care aventurează să intre în apă sub efectul alcoolului.

În acest context, IGSU al MAI îndeamnă oamenii să fie responsabili și să respecte regulile de siguranță.

Citește și: A doua misiune a echipei pompierilor IGSU la lichidarea incendiului de vegetație în localitatea Vila Republica Elenă

Scăldatul și jocul în apă a minorilor se permite doar în locuri amenajate cu stații de salvare.

Intrarea în apă, mai ales pe timp de caniculă, după expunerea îndelungată la razele solare se interzice, întrucât poate să provoace consecințe fatale în urma șocului termic.

Alcoolul și scăldatul sunt incompatibile. Astfel, intrarea în apă după consumul băuturilor alcoolice se interzice strict. Sub efectul băuturilor alcoolice, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc provocând pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec.

O atenție sporită trebuie să fie acordată minorilor. Aceștia trebuie să fi monitorizați permanent în timpul aflării pe malurile lacurilor și râurilor, dar și în zonele de agrement cu piscine. Scăldatul copiilor de unii singuri nu se permite, în special în zonele nedotate cu stații de salvare.

De asemenea, oamenii trebuie să evite înotul pe timp de noapte, în perioada pentru care sunt prognozate condiții meteorologice nefavorabile și după zonele delimitate ale plajelor.

Nu se admite scăldatul și plonjatul în locurile neamenajate și cu relief necunoscut al albiei bazinului acvatic, precum și plonjatul în apă de pe bărci, poduri și dane.

Totodată, se interzice deplasarea cu ambarcațiuni supraîncărcate, balansarea bărcilor și sărituri de pe un bord pe altul.

Specialiștii avertizează că scăldatului cu colac gonflabil, saltele cu aer sau scânduri pot duce la incidente pe apă, iar persoanele care nu au abilități de înot sunt rugate să nu se scalde singure și să nu intre în apă mai sus de brâu.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul de urgență 112.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

ONU: Condamnarea jurnalistului american Evan Gershkovich în Rusia ridică ‘mari îngrijorări’

ONU: Condamnarea jurnalistului american Evan Gershkovich în Rusia ridică 'mari îngrijorări' Condamnarea, vineri, în Rusia, a jurnalistului american Evan Gershkovich la 16 ani de închisoare...

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

Lotul olimpic național a obținut două medalii de bronz și două mențiuni de onoare la Olimpiada Europeană de Fizică

Lotul olimpic național a obținut două medalii de bronz și două mențiuni de onoare la Olimpiada Europeană de Fizică Lotul olimpic al Republicii Moldova a...

Kamala Harris către donatorii democraţi: Vom câştiga alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie

Kamala Harris către donatorii democraţi: Vom câştiga alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie Vicepreşedinta SUA Kamala Harris le-a dat vineri asigurări marilor donatori democraţi că partidul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.