Avioane de vânătoare invizibile americane, desfășurate în Orientul Mijlociu

Publicat:

Avioane de vânătoare invizibile americane, desfășurate în Orientul Mijlociu

Armata americană a comunicat că avioane de vânătoare invizibile pe radar (stealth) F-22 au sosit joi în Orientul Mijlociu, unde SUA îşi întăresc prezenţa militară în contextul ripostei aşteptate din partea Iranului şi a aliaţilor săi împotriva Israelului, relatează AFP.

Această desfăşurare se înscrie în “schimbarea posturii forţelor americane în regiune” pentru a “face faţă ameninţărilor reprezentate de Iran şi de grupările pro-iraniene”, afirmă Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), fără să precizeze locul exact al desfăşurării acestor aparate.


Armata americană a anunţat săptămâna trecută consolidarea prezenţei sale militare în regiune, prin trimiterea în zonă a mai multor nave de război şi avioane de luptă.

La începutul săptămânii, şapte americani au fost răniţi într-un atac cu rachetă împotriva unei baze militare în Irak, atac imputat de Washington unei grupări pro-iraniene.

Acest atac a survenit la câteva zile după moartea într-o lovitură americană a patru combatanţi irakieni pro-Iran.

Teheranul şi aliaţii săi regionali din Liban, Irak şi Yemen au ameninţat Israelul cu represalii armate după asasinarea la 31 iulie în capitala iraniană a liderului grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, într-un atac atribuit Israelului, la fel ca cel, cu o zi înainte, împotriva lui Fuad Shukr, comandantul şef al Hezbollah, ucis într-o lovitură israeliană în apropiere de Beirut.

Israelul nu a făcut niciun comentariu cu privire la moartea lui Ismail Haniyeh, pe care Hamas l-a înlocuit cu şeful acestei grupări palestiniene din Fâşia Gaza, Yahya Sinwar.

Acesta din urmă este acuzat de Israel că ar fi “creierul” atacului lansat la 7 octombrie de către Hamas în comunităţile din sudul Israelului, soldat cu moartea a 1.198 de persoane, în majoritatea civili, conform unui bilanţ al AFP în baza datelor oficiale israeliene.

Drept represalii, Israelul a declanşat un război în Fâşia Gaza care a făcut deja 39.699 de morţi, după cum susţine Ministerul Sănătăţii din guvernul condus de Hamas.

Ofensiva a aruncat enclava palestiniană într-un dezastru umanitar şi a dus la strămutarea aproape a tuturor celor 2,4 milioane de locuitori ai săi în interiorul teritoriului palestinian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – A fost emisă o avertizare pentru un ‘cutremur major’ în viitorul apropiat: Este pentru prima dată în istoria țării

VIDEO - A fost emisă o avertizare pentru un 'cutremur major' în viitorul apropiat: Este pentru prima dată în istoria țării Japonia a emis, pentru...

Întreprinderea MOLDATSA are un nou director. Dumitru Vangheli va asigura interimatul

Întreprinderea MOLDATSA are un nou director. Dumitru Vangheli va asigura interimatul Întreprinderea de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian MOLDATSA are un...

Nou bilanț – Atacul rusesc asupra unui supermarket din Kostiantînivka s-a soldat cu 10 morţi şi 35 de răniţi

Nou bilanț - Atacul rusesc asupra unui supermarket din Kostiantînivka s-a soldat cu 10 morţi şi 35 de răniţi Un atac rusesc cu rachete care...

Cum a fost tractată autospeciala care atârna pe podul din strada Ismail

Cum a fost tractată autospeciala care atârna pe podul din strada Ismail Autospeciala care atârna pe podul din strada Ismail din capitală a fost tractată....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.