X

Avioane de vânătoare invizibile americane, desfășurate în Orientul Mijlociu

Avioane de vânătoare invizibile americane, desfășurate în Orientul Mijlociu

Armata americană a comunicat că avioane de vânătoare invizibile pe radar (stealth) F-22 au sosit joi în Orientul Mijlociu, unde SUA îşi întăresc prezenţa militară în contextul ripostei aşteptate din partea Iranului şi a aliaţilor săi împotriva Israelului, relatează AFP.

Această desfăşurare se înscrie în “schimbarea posturii forţelor americane în regiune” pentru a “face faţă ameninţărilor reprezentate de Iran şi de grupările pro-iraniene”, afirmă Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), fără să precizeze locul exact al desfăşurării acestor aparate.

Armata americană a anunţat săptămâna trecută consolidarea prezenţei sale militare în regiune, prin trimiterea în zonă a mai multor nave de război şi avioane de luptă.

La începutul săptămânii, şapte americani au fost răniţi într-un atac cu rachetă împotriva unei baze militare în Irak, atac imputat de Washington unei grupări pro-iraniene.

Acest atac a survenit la câteva zile după moartea într-o lovitură americană a patru combatanţi irakieni pro-Iran.

Teheranul şi aliaţii săi regionali din Liban, Irak şi Yemen au ameninţat Israelul cu represalii armate după asasinarea la 31 iulie în capitala iraniană a liderului grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, într-un atac atribuit Israelului, la fel ca cel, cu o zi înainte, împotriva lui Fuad Shukr, comandantul şef al Hezbollah, ucis într-o lovitură israeliană în apropiere de Beirut.

Israelul nu a făcut niciun comentariu cu privire la moartea lui Ismail Haniyeh, pe care Hamas l-a înlocuit cu şeful acestei grupări palestiniene din Fâşia Gaza, Yahya Sinwar.

Acesta din urmă este acuzat de Israel că ar fi “creierul” atacului lansat la 7 octombrie de către Hamas în comunităţile din sudul Israelului, soldat cu moartea a 1.198 de persoane, în majoritatea civili, conform unui bilanţ al AFP în baza datelor oficiale israeliene.

Drept represalii, Israelul a declanşat un război în Fâşia Gaza care a făcut deja 39.699 de morţi, după cum susţine Ministerul Sănătăţii din guvernul condus de Hamas.

Ofensiva a aruncat enclava palestiniană într-un dezastru umanitar şi a dus la strămutarea aproape a tuturor celor 2,4 milioane de locuitori ai săi în interiorul teritoriului palestinian.

Tags: avioane de vânătoaredesfășurateîn Orientul Mijlociuinvizibile americane
Categorii: ExterneȘtirile zilei