X

Avioane NATO de avertizare timpurie, desfășurate pentru a monitoriza activitatea militară rusă

Avioane NATO de avertizare timpurie, desfășurate pentru a monitoriza activitatea militară rusă

NATO și-a sporit zborurile de supraveghere deasupra României folosind aeronave Airborne Warning and Control System (AWACS), începând cu 29 septembrie 2024, pentru a-și consolida prezența în regiune și pentru a monitoriza activitatea militară rusă în apropierea graniței, scrie DEFENCE JOURNAL, potrivit stiripesurse.ro.

Activitatea, coordonată cu autoritățile militare române, face parte din eforturile de vigilență sporite menite să consolideze capacitățile de răspuns ale României la creșterea activității aeriene în zonă.

Citeşte şi: CRIZA din Orientul Mijlociu aruncă-n aer preţul petrolului – Stiripesurse.md

Într-un comunicat, Alianța spune: „În coordonare cu autoritățile militare române, NATO a început, la 29 septembrie 2024, zboruri suplimentare cu aeronavele de supraveghere Airborne Warning and Control System (AWACS) deasupra României.

Avioane NATO de avertizare timpurie, desfășurate pentru a monitoriza activitatea militară rusă

Activitatea de vigilență sporită, recomandată de comandantul Comandamentului Forțelor Comune din Napoli și aprobată de Comandantul Suprem Aliat Europa, va sprijini prezența consolidată a Alianței în regiune și va monitoriza activitatea militară rusă. De asemenea, va consolida capacitatea României de a răspunde la creșterea activității aeriene din vecinătatea frontierei sale. Această activitate de vigilență sporită este legitimă, defensivă, proporțională și pe deplin transparentă. Zborurile vor avea loc exclusiv pe teritoriul Alianței și vor opera de la baza aeriană Preveza din Grecia.”

„Oficial, orice informații colectate sunt trimise doar națiunilor NATO, dar toată lumea știe că unele dintre aceste națiuni împărtășesc rapid informațiile cu Ucraina, permițându-i să contracareze atacurile lansate. Informațiile occidentale asigură Ucrainei capacitatea de a răspunde mai repede”, a declarat pentru UK Defence Journal un fost ofițer RAF care dorește să rămână anonim.

Din februarie 2022, avioanele AWACS ale NATO au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice, pentru a urmări avioanele de război rusești din apropierea granițelor NATO.

Avioane NATO de avertizare timpurie, desfășurate pentru a monitoriza activitatea militară rusă

E-3A Sentry, denumit în mod obișnuit AWACS (Airborne Warning and Control System), este un sistem radar aeropurtat foarte avansat, conceput pentru operațiuni de supraveghere, comandă și control. Aeronava este echipată cu o cupolă radar rotativă distinctă, care oferă acoperire la 360 de grade și poate detecta și urmări ținte aeriene de la sute de mile distanță. Sistemul său radar poate monitoriza atât aeronavele prietenoase, cât și pe cele ostile, urmărind până la 600 de ținte simultan, oferind, de asemenea, date în timp real forțelor aliate de la sol, de pe mare și din aer.

Pe lângă capacitățile sale de supraveghere, E-3A funcționează ca un post de comandă zburător, permițând NATO și forțelor aliate să coordoneze operațiunile aeriene în timp real. Aeronava este echipată cu sisteme de comunicații sofisticate care o leagă de forțele terestre, nave navale și alte aeronave, permițând luarea rapidă a deciziilor și un răspuns. Capacitatea sa de a identifica și urmări mai multe amenințări simultan, combinată cu rețeaua sa de comunicații, le permite comandanților militari să gestioneze operațiunile la scară largă, în mod eficient.

Tags: AWACS (Airborne Warning and Control System)NATORomaniaSUA
Externe