X

Avioanele F-16 sunt de ‘patru sau cinci ori’ mai bune decât cele de fabricaţie sovietică, afirmă un comandant din forţele aeriene ucrainene

Un important comandant din forţele aeriene ucrainene a declarat joi că Ucraina are nevoie disperată de avioane de vânătoare F-16, pe care el le-a descris ca fiind de ”patru sau cinci ori” mai eficiente decât avioanele de fabricaţie sovietică utilizate în prezent de Ucraina, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Serhii Holubţov a afirmat că, deşi donaţiile de avioane MiG-29 primite de la aliaţi sunt un ”pas important”, avioanele nu îndeplinesc integral cerinţele de luptă ale Ucrainei.

Citește și: Desfăşurarea de arme nucleare ruseşti în Belarus răspunde extinderii NATO

Polonia şi Slovacia, membre ale NATO, au început recent să livreze Ucrainei avioane de vânătoare MiG-29, în contextul în care Kievul se pregăteşte pentru o mult trâmbiţată contraofensivă pentru a recuceri teritoriile ocupate de forţele ruse.

”F-16 este un avion de vânătoare care a devenit un avion multirol ce poate îndeplini întregul spectru de sarcini în aer. Din păcate, MiG-29 este un avion din secolul trecut”, a explicat Holubţov la postul naţional de televiziune ucrainean.

În timpul unei vizite efectuate miercuri de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Varşovia, Polonia a promis încă 10 avioane MiG-29 pentru Ucraina, pe lângă cele patru livrate deja.

Orice coaliţie a donatorilor de avioane F-16 ar urma să se bazeze pe susţinerea Statelor Unite, de departe cel mai mare operator şi constructor de avioane.

Citește și: Rusia sugerează excluderea rolului de mediator al Chinei, în contextul vizitei lui Macron

 

Pentru moment, Washingtonul a exclus trimiterea de avioane F-16 în Ucraina, iar oficialităţile americane au estimat că în scenariul cel mai optimist durata necesară pentru pregătirea piloţilor şi livrarea aparatelor este de 18 luni.

Tags: avioaneF-16MiG-29NATOSerhii Holubţovucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina