Avionul de pasageri care ar fi fost la un pas de a fi doborât nu figurează pe orarul cu sosiri de la Damasc

Publicat:

În programul de zboruri, la sosiri, de pe aeroportul din Damasc nu figurează avionul despre care Ministerului Apărării rus susţine că venea de la Teheran şi care ar fi fost la un pas de a fi doborât de antiaeriana siriană în timp ce riposta la un atac israelian, scrie vineri publicaţia Novaia Gazeta, în urma unei anchete jurnalistice, potrivit agerpres.

Din versiunea expusă de Ministerul Apărării rus rezultă că avionul urma să aterizeze pe aeroportul din Damasc în jurul orei locale 01:00, notează Novaia Gazeta, ai cărei jurnalişti au realizat verificări în urma cărora a reieşit că niciun zbor de la Teheran nu figurează în programul de zboruri sosiri de la miezul nopţii până la 04:00 ora locală. Mai există posibilitatea să fi fost un zbor charter, însă chiar şi aşa sosirea acestuia trebuia să fie trecută în program.


Citește și : Joe Walsh renunţă la candidatura împotriva lui Trump în cursa pentru Casa Albă

Astfel, notează publicaţia rusă, aeronava Airbus-320, care efectua un zbor de la Teheran la Damasc cu 172 de persoane la bord, aşa cum susţine instituţia de apărare rusă, nu era aşteptată pe aeroportul din capitala siriană.

Armata rusă a acuzat vineri Israelul că s-a folosit de o aeronava Airbus-320 cu 172 de pasageri la bord ca scut uman pentru a scăpa de o ripostă siriană la bombardamentele în apropierea aeroportului din Damasc.

Ministerul rus al Apărării a declarat că avioane de vânătoare F-16 israeliene au bombardat cu rachete ‘sol-aer’ o suburbie a Damascului după ora 02:00 când un Airbus-320 se pregătea să aterizeze pe aeroportul din capitala siriană, provocând o ripostă antiaeriană din partea armatei siriene, conform unui comunicat al ministerului, citat de AFP şi Novaia Gazeta.

Datorită ‘acţiunilor rapide ale controlorilor de trafic aerian de pe aeroportul din Damasc’, A320 a putut ‘părăsi această zonă care se afla în vizorul sistemelor siriene de apărare antiaeriană’. Avionul de pasageri a putut ateriza în deplină siguranţă la baza aeriană rusă din Hmeimim, conform textului.

Citește și : Noul coronavirus ar putea fi răspândit de la lilieci la oameni prin intermediul pangolinilor

‘Recurgerea la avioane civile în cursul operaţiunilor militare aeriene pentru a se acoperi sau a bloca riposta forţelor siriene a devenit o caracteristică a armatei aerului israeliene’, acuză Ministerul rus al Apărării în comunicatul citat de AFP.

În septembrie 2018, un avion de recunoaştere rus Il-20 cu 15 militari la bord a fost doborât cu o rachetă S-200 (de fabricaţie rusească) de antiaeriana siriană, care urmărea un avion de vânătoare F-16 după ce acesta lovise ţinte pe teritoriul Siriei. Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu atribuise Israelului atunci întreaga responsabilitate pentru acest incident, dar armata israeliană a demonstrat – deşi Moscova nu a dorit să recunoască – faptul că vina revenea militarilor sirieni, care declanşaseră riposta în momentul când avioanele F-16 aterizau deja la baza lor din Israel.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

Un “Vatican musulman” e pe cale să se nască în inima Europei

Un "Vatican musulman" e pe cale să se nască în inima Europei Prim-ministrul albanez Edi Rama a făcut cunoscută cotidianului "New York Times" intenția sa...

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice (raport)

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice Discrepanţele rasiale din unele naţiuni europene nu pot fi soluţionate dacă moştenirile colonialismului şi...

Oamenii de știință s-au uitat în premieră sub un ghețar din Antarctica. Ceea ce au descoperit reprezintă un potențial dezastru pentru planetă

Oamenii de știință s-au uitat în premieră sub un ghețar din Antarctica. Ceea ce au descoperit reprezintă un potențial dezastru pentru planetă Cercetătorii au folosit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.