X

Aviz negativ pentru prelungirea exploatării ultimelor trei reactoare nucleare din Germania

O evaluare ministerială solicitată de guvernul de la Berlin s-a încheiat marţi printr-un aviz negativ privind prelungirea funcţionării celor trei centrale nucleare din Germania, informează AFP, potrivit agerpres

Ministerele economiei şi mediului au analizat în ce măsură ar contribui la securitatea energetică naţională exploatarea centralelor după termenul prevăzut pentru închidere, la finele lui 2022, iar concluzia a fost că efectul ar fi foarte limitat.

Citește și :  Un parlamentar leton a plecat în Ucraina să lupte cu invadatorii ruşi

În schimb, riscurile economice, constituţionale şi de securitate ar fi foarte ridicate, arată cele două ministere. De aceea, măsura “nu este recomandată nici chiar ţinând cont de criza actuală a gazelor”, arată un comunicat.

Germania importă din Rusia 55% din necesarul de gaze naturale. Acestea sunt utilizate mai ales pentru încălzire şi în industrie, în procese în care nu sunt implicate în niciun fel centralele nucleare.

Centralele nucleare germane aflate încă în funcţiune sunt Isar 2 şi Neckarwestheim, în sud, şi Emsland, în nord. Acestea produc doar 5% din energia electrică a ţării şi dacă ar continua să genereze curent ar înlocui unele centrale pe cărbune, deci nu ar contribui la rezolvarea crizei de gaze şi la independenţa energetică faţă de Rusia.

Războiul declanşat de invazia rusă în Ucraina a obligat guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz să îşi reconsidere întreaga strategie energetică, observă AFP. Conform “foii de parcurs” stabilite în 2011 de Angela Merkel, Germania ar fi trebuit să renunţe la cărbune până în 2030 şi să accelereze dezvoltarea producţiei de energie din surse regenerabile, în special solare şi eoliene.

Având însă în vedere schimbarea impusă de conflict, ministrul economiei, ecologistul Robert Habeck, a recunoscut recent că în privinţa energiei nu mai există “tabu-uri” şi a sugerat prelungirea exploatării unităţilor nucleare şi pe cărbune.

Citește și : Partidul lui Putin cere naţionalizarea fabricilor ale căror companii au plecat din Rusia

Autorizarea în continuare a celor trei centrale nucleare prezenta însă şi dificultăţi legale. Avizul negativ de marţi consemnează şi că producţia suplimentară de energie nu ar fi fost disponibilă iarna viitoare, ci abia în toamna lui 2023. Mai mult, ar fi fost imposibil de estimat eforturile de retehnologizare pentru exploatarea în siguranţă.

În următoarele săptămâni, Germania urmează să prezinte noi proiecte privind energia din surse regenerabile, după ce a început deja să ia măsuri pentru creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate, de la furnizori din afara Rusiei.

Tags: berlincentrale nuclearegermaniarusia
Categorii: Diaspora