X

Avocaţii lui Puigdemont vorbesc despre detenţia acestuia în Germania

Avocaţii liderului catalan aflat în exil Carles Puigdemont preconizează pentru acesta o detenţie prelungită în Germania, după ce Puigdemont a fost arestat în baza unui mandat european, emis pe fondul acuzaţiilor de rebeliune şi secesiune în Spania, informează luni dpa, potrivit agerpres.

‘Luăm în considerare toate posibilităţile, nu putem exclude nimic’, a declarat Jaume Alonso-Cuevillas pentru postul TV3, potrivit Europa Press.

Citeşte şi: Preşedintele Academiei Americane de Film NEAGĂ acuzaţiile de hărţuire sexuală

Potrivit acestuia, el nu crede că Puigdemont va solicita azil în Germania, chiar dacă el le-a declarat avocaţilor că ia în considerare ‘totul’.

Alonso-Cuevillas a mai declarat că speră să se deplaseze luni în Germania, pentru a se putea întâlni cu avocaţi de acolo, în condiţiile în care Puigdemont se pregăteşte să compară pentru prima sa audiere în faţa justiţiei germane care va delibera asupra cererii de extrădare emisă pe numele lui.

Justiţia germană a informat că fostul lider catalan se află în prezent în arest, fără alte precizări.

Totodată, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat – citat de Reuters – că deciziile referitoare la extrădarea fostului lider catalan se află acum în mâinile tribunalelor regionale. Cazul este tratat în conformitate cu ‘legile germane şi cu prevederile referitoare la mandatele de arestare europene’, iar chestiunea catalană poate fi soluţionată doar în cadrul dreptului spaniol, a spus Seibert.

Citeşte şi: Evreii din Marea Britanie îl acuză pe Jeremy Corbyn că ‘ţine partea’ antisemiţilor

‘Spania este un stat democrat care respectă domnia legii şi este convingerea guvernului federal (german) că acest conflict din Catalonia trebuie să fie soluţionat în cadrul legal şi constituţional spaniol. Din acest motiv, am sprijinit în ultimele luni poziţia clară a guvernului spaniol în ceea ce priveşte salvgardarea acestui sistem legal şi constituţional’, a explicat Seibert.

Justiţia spaniolă a decis cu două zile înainte să reactiveze ori să lanseze un mandat european de arestare pentru “rebeliune” vizându-i pe Carles Puigdemont şi alţi 12 lideri separatişti catalani pentru rolul lor în tentativa ratată de secesiune a Cataloniei, în toamna anului trecut. Ei riscă pedepse de până la 30 de ani de închisoare.

Avocatul lui Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, a precizat pe Twitter că acesta a fost reţinut în drum spre Belgia, după o vizită în Finlanda. 

Tags: Carles PuigdemontcataloniafinlandagermaniaJaume Alonso-CuevillasspaniaSteffen Seibert
Categorii: Diaspora