Avocatul general al CJUE: Legea poloneză privind funcţionarea instanţelor încalcă dreptul Uniunii

Publicat:

Avocatul general al Curţii de Justiţie a UE Michael Collins a afirmat joi că legea poloneză care modifică normele referitoare la organizarea instanţelor poloneze de drept comun şi la Curtea Supremă a Poloniei încalcă dreptul Uniunii, potrivit unui comunicat al instanţei, citat de Reuters, potrivit agerpres.

“Încălcarea dreptului Uniunii constă în a priva instanţele naţionale de posibilitatea de a garanta că dreptul Uniunii este aplicat în toate cauzele de o instanţă judecătorească independentă şi imparţială”, a notat avocatul general.


Citește și : Partenerul Evei Kaili îşi recunoaşte implicarea în ‘Qatargate’ şi l-a identificat pe Panzieri drept ”creierul” operaţiunii

Polonia este angajată într-o veche dispută cu Bruxellesul legat de statul de drept, aminteşte Reuters.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere din 2015, a întreprins o reformă a instanţelor de judecată despre care UE afirmă că a distrus echilibrul democratic al puterilor în stat, prin distrugerea independenţei justiţiei. În octombrie anul trecut, Curtea de Justiţie a UE a impus ca măsură interimară o amendă de 1 milion de euro pe zi, din cauză că Polonia nu a dizolvat Camera Disciplinară pentru judecători despre care Bruxellesul a spus că este politizată, amenda fiind dedusă din fondurile UE pentru Polonia.

De atunci, Varşovia a înlocuit respectiva Cameră Disciplinară cu un alt organism, dar criticii spun că problema subminării independenţei judecătorilor nu a fost rezolvată.

Citește și :  Zelenski se opune participării sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice sub drapel neutru

Marţi, ministrul polonez al Afacerilor europene, Szymon Szynkowski vel Sek, a anunţat că guvernul va propune noi amendamente la legea justiţiei, pentru a îndeplini cerinţele necesare în vederea obţinerii de fonduri UE de redresare post-pandemie.

Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiţie, iar judecătorii Curţii urmează să delibereze în această cauză.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.