X

Avocatul general al CJUE: Legea poloneză privind funcţionarea instanţelor încalcă dreptul Uniunii

Avocatul general al Curţii de Justiţie a UE Michael Collins a afirmat joi că legea poloneză care modifică normele referitoare la organizarea instanţelor poloneze de drept comun şi la Curtea Supremă a Poloniei încalcă dreptul Uniunii, potrivit unui comunicat al instanţei, citat de Reuters, potrivit agerpres.

“Încălcarea dreptului Uniunii constă în a priva instanţele naţionale de posibilitatea de a garanta că dreptul Uniunii este aplicat în toate cauzele de o instanţă judecătorească independentă şi imparţială”, a notat avocatul general.

Citește și : Partenerul Evei Kaili îşi recunoaşte implicarea în ‘Qatargate’ şi l-a identificat pe Panzieri drept ”creierul” operaţiunii

Polonia este angajată într-o veche dispută cu Bruxellesul legat de statul de drept, aminteşte Reuters.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere din 2015, a întreprins o reformă a instanţelor de judecată despre care UE afirmă că a distrus echilibrul democratic al puterilor în stat, prin distrugerea independenţei justiţiei. În octombrie anul trecut, Curtea de Justiţie a UE a impus ca măsură interimară o amendă de 1 milion de euro pe zi, din cauză că Polonia nu a dizolvat Camera Disciplinară pentru judecători despre care Bruxellesul a spus că este politizată, amenda fiind dedusă din fondurile UE pentru Polonia.

De atunci, Varşovia a înlocuit respectiva Cameră Disciplinară cu un alt organism, dar criticii spun că problema subminării independenţei judecătorilor nu a fost rezolvată.

Citește și :  Zelenski se opune participării sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice sub drapel neutru

Marţi, ministrul polonez al Afacerilor europene, Szymon Szynkowski vel Sek, a anunţat că guvernul va propune noi amendamente la legea justiţiei, pentru a îndeplini cerinţele necesare în vederea obţinerii de fonduri UE de redresare post-pandemie.

Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiţie, iar judecătorii Curţii urmează să delibereze în această cauză.

Tags: bruxellesCurtea SupremăMichael CollinsPoloniaUE
Categorii: Diaspora