X

Avocatul Poporului condamnă răspândirea imaginilor intime cu fete și femei din R.Moldova pe Telegram

Avocatul Poporului condamnă răspândirea imaginilor intime cu fete și femei din R.Moldova pe Telegram

Avocatul Poporului condamnă publicarea fotografiilor sau videourilor cu caracter sexual, fără permisiunea persoanei vizate. Reacția vine după ce poliția a inițiat mai multe cauze penale cu privire la activitatea unui grup de Telegram ce distribuia imagini intime cu fete și femei din Republica Moldova. 

„Având în vedere că principalele victime sunt femeile, distribuirea neautorizată a imaginilor intime contribuie la perpetuarea stereotipurilor de gen și la marginalizarea acestora în societate. În loc să fie percepute drept victime ale unei încălcări flagrante a drepturilor fundamentale, femeile sunt frecvent stigmatizate și ostracizate, fiind perpetuate astfel prejudecăți și perspective patriarhale depășite cu privire la sexualitate și rolurile de gen”, menționează Avocatul Poporului, potrivit tv8.md.

Instituția mai menționează că fenomenul cunoscut drept „pornografie din răzbunare” provoacă daune psihologice și emoționale semnificative victimelor. Potrivit rapoartelor organizațiilor de profil, precum: „Femei pentru femei” și „La Strada”, multe dintre femeile vizate se confruntă cu stări de anxietate, depresie și chiar gânduri suicidare.

Avocatul Poporului încurajează victimele să coopereze cu autoritățile și subliniază importanța acordării asistenței psihologice și juridice adecvate acestora.

În acest context, Avocații Poporului consideră esențială „introducerea și consolidarea educației sexuale în spiritul drepturilor omului, pentru a preveni astfel de abuzuri, a combate prejudecățile toxice din societate și pentru a promova respectul reciproc și responsabilitatea în relațiile interumane”. 

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Tags: avocatul poporuluitelegram
Justiţie