Avocatul Poporului: Copiii jihadiştilor olandezi TREBUIE repatriaţi din Siria

Publicat:

Olanda trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să-i caute pe copiii olandezi care sunt reţinuţi în tabere din Siria pentru că părinţii lor s-au alăturat grupării jihadiste Statul Islamic, a declarat joi ombudsmanul Margrite Kalverboer, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Olanda trebuie să-şi caute copiii care sunt reţinuţi în tabere în Siria. A nu face nimic este inacceptabil şi contrar Convenţiei privind drepturile copilului”, a afirmat Margrite Kalverboer, potrivit unui comunicat.


Citeşte şi: Un jihadist german, având legături cu atentatele 9/11, a fost arestat în Siria

Aproximativ 145 de copii cu cetăţenie olandeză sau care ar putea pretinde această cetăţenie sunt în prezent în zona de conflict în Siria şi Irak, potrivit ultimelor cifre ale agenţiei antiteroriste naţionale NCTV.

Cel puţin 30 de minori care au ‘o legătură cu Olanda sunt în regiune, dar în afara zonei de luptă’, a adăugat mediatoarea.

Guvernul olandez consideră că familiile în cauză trebuie să se prezinte la reprezentanţe diplomatice din Turcia sau Irak dacă doresc ajutor. Situaţia din regiune ar fi prea periculoasă şi instabilă pentru a fi recuperate la faţa locului.

Numai mamele care ajung la ambasada ţării lor sau la consulatul olandez cu copiii lor pot conta pe ajutorul Olandei. Ori este practic imposibil pentru femeile şi copiii, ”care nu au voie să părăsească tabăra, nu au documente şi mijloace” să facă astfel de călătorii, a precizat Kalverboer.

Citeşte şi: Intrare gratuită pentru cei care poartă svastici la un teatru din Germania

“Deci este o soluţie falsă”, a conchis ea, cerând guvernului olandez să-şi asume responsabilitatea.

“Aceşti copii au fost abandonaţi iniţial de părinţi şi sunt acum abandonaţi de guvernul olandez”, a mai menţionat oficialul olandez.

‘Mai multe surse indică faptul că aceşti copii au trecut prin lucruri teribile. Lucruri pe care niciun copil nu ar trebui să le suporte. Şi în taberele unde trăiesc acum, condiţiile sunt rele “, a explicat Kalverboer.

Cel puţin 280 de persoane – o treime dintre ele femei – au părăsit Olanda pentru a se alătura jihadului în Irak şi Siria, potrivit agenţiei naţionale antiteroriste NCTV. Conform datelor disponibile în luna mai, 45 dintre aceste persoane au revenit în ţară, 45 au fost ucise şi 190 ar fi încă în Orientul Mijlociu.

Citeşte şi: O fostă vedetă Playboy îşi va povesti relaţia cu Donald Trump

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.