X

Avocatul lui Salah Abdeslam a cerut miercuri amânarea procesului prevăzut la Bruxelles

Avocatul Sven Mary, care-i asigură din nou apărarea lui Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandourilor atentatelor teroriste de la Paris din noiembrie 2015, a cerut miercuri amânarea unui proces în care urma să compară clientul său luni la Bruxelles, a declarat o sursă apropiată dosarului pentru AFP, conform agerpres .

Este vorba despre procesul unui schimb de focuri cu poliţişti la Bruxelles, pe 15 martie 2016, într-o ascunzătoare în care se afla Salah Abdeslam, cu trei zile înainte să fie arestat în capitala belgiană, după patru luni de fugă.

Francezul de origine marocană, în vârstă de 28 de ani, urmează să răspundă, împreună cu un complice, de o ”tentativă de asasinat într-un context terorist vizând mai mulţi poliţişti”.

Amânarea procesului ”a fost solicitată astăzi (miercuri) şi ar fi logic să fie acceptată”, a precizat această sursă apropiată dosarului, confirmând o informaţie dezvăluită de presă.

Citește și : Mahmoud Abbas va cere Adunării Generale a ONU să anuleze statutul de membru al Israelului

”Transferul lui Salah Abdeslam şi predarea sa autorităţilor judiciare belgiene este anulată”, scrie pe site postul public RTBF.

Potrivit sursei contactate de AFP, tribunalul urmează să amâne procesul luni, ”cu câteva săptămâni” , se pare până în ianuarie.

Cei doi inculpaţi, Salah Abdeslam încarcerat în Franţa şi presupusul său complice Sofiane Ayari, deţinut în Belgia, ar urma să fie scoşi din închisoare la această audiere, potrivit aceleiaşi surse.

”Dacă este depusă o cerere (de amânare), este un drept să fie acceptată”, a dat asigurări pentru AFP altă sursă apropiată dosarului.

Sven Mary i-a asigurat apărarea lui Salah Abdeslam după ce a fost arestat la Bruxelles pe 18 martie 2016.

El a renunţat în toamna următoare, plângându-se de atitudinea clientului său, care a refuzat mereu să se exprime în faţa anchetatorilor de mai bine de 20 de luni.

Salah Abdeslam este, de la sfârşitul lui aprilie 2016, încarcerat la Închisoarea Fleury-Mérogis, în regiunea pariziană, la izolare şi sub supraveghere video permanentă.

Contactat de AFP, parchetul federal belgian a refuzat orice comentariu.

Tags: BelgiabruxellesparisprocesSalah AbdeslamSofiane AyariSven Mary
Categorii: Diaspora