Ayatollahul Ali Khamenei: Iranul îşi va spori capabilităţile de apărare în pofida presiunii SUA

Publicat:

Iranul este hotărât să-şi sporească în continuare capabilităţile de apărare în pofida presiunii tot mai accentuate din partea SUA şi a aliaţilor lor pentru a-şi stopa programul de rachete balistice, a declarat joi ayatollahul Ali Khamenei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

‘Trebuie să aducem Iranul într-un punct în care inamicul să înţeleagă că nu mai poate ameninţa Iranul (…) Sancţiunile Americii vor face Iranul autosuficient’, a afirmat ayatollahul, într-un discurs televizat.


Citește și : Mike Pompeo vizitează Zidul Plângerii împreună cu premierul Benjamin Netanyahu

Iranul susţine că programul său balistic este pur defensiv şi refuză să renunţe la acesta, aşa cum îi cer Statele Unite. Teheranul afirmă că rachetele sale au o rază de acţiune de până la 2.000 km, în interiorul căreia se află atât Israelul, cât şi baze americane din regiune.

După retragerea SUA, celelalte semnatare ale acordului nuclear din 2015 – Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia – şi-au menţinut angajamentul faţă de acesta şi încearcă să-l salveze printr-un mecanism care să evite sancţiunile americane.

Ayatollahul Khamenei, un adept al liniei dure şi care are ultimul cuvânt în toate subiectele majore de politică internă şi externă ale Republicii Islamice, a mai spus că statele europene din acord nu au reuşit să apere interesele economice ale Iranului.

‘Ei au înjunghiat întotdeauna Iranul în spate (…) Ţările occidentale au dovedit că nu se poate avea încredere în ele’, a adăugat Khamenei, în discursul pronunţat la Mashhad, oraş sfânt al şiiţiilor.

Citește și : Mecanismul consolidat de protecţie civilă UE a intrat în vigoare

Liderii iranieni au ameninţat cu retragerea din acordul nuclear dacă puterile europene nu vor ajuta Teheranul să beneficieze în continuare de efectele economice ale acordului din 2015.

‘Acest mecanism creat de europeni este ca o glumă amară’, a spus Khamenei, referindu-se la instrumentul creat de Uniunea Europeană pentru continuarea comerţului cu Iranul în pofida sancţiunilor impuse de SUA. Acesta urmează să funcţioneze ca o casă de compensare care să permită Iranului să vândă în continuare petrol şi să importe, în contrapartidă, produse sau servicii necesare economiei sale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.