X

Ayatollahul Ali Khamenei l-a primit pe purtătorul de cuvânt al rebelilor houthi din Yemen

Iranul şi-a reafirmat miercuri sprijinul la cel mai înalt nivel pentru rebelii houthi din Yemen, cu ocazia primirii unuia dintre responsabilii lor de către ghidul suprem şi în momentul când coaliţia anti-houthi condusă de Arabia Saudită se confruntă cu disensiuni, informează France Presse, potrivit agerpres.

Ayatollahul Ali Khamenei l-a primit marţi seară la reşedinţa sa pe purtătorul de cuvânt al rebelilor houthi, Mohammed Abdel Salam, şi a reiterat sprijinul ţării sale pentru rebelii care controlează capitala yemenită Sana’a şi alte părţi ale ţării de mai mulţi ani.

Citește și : ‘Tatăl Sharm El Sheikh’ a murit la 85 de ani în Spania

“Îmi declar sprijinul pentru mujahidah (lupta) pentru Yemen”, a spus el, într-o aparentă referire la rebeli, potrivit unui comunicat postat pe website-ul său.

În acelaşi timp, el a denunţat “crimele” coaliţiei conduse de Arabia Saudită, care intervine militar din 2015 împotriva houthi, în sprijinul guvernului yemenit.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite – un pilon al acestei coaliţii – “şi susţinătorii lor au comis crime majore în Yemen”, a declarat ghidul, denunţând “indiferenţa lumii occidentale” faţă de aceste “crime”.

Riadul şi Abu Dhabi “caută să împartă Yemenul”, a considerat el.

Ayatollahul Khamenei a chemat la discuţii pentru a pune capăt conflictului.

“Având în vedere diversitatea religioasă şi etnică a Yemenului, protejarea integrităţii Yemenului necesită un dialog intern”, a declarat el.

Războiul care face ravagii de peste cinci ani între houthi şi tabăra antirebeli a făcut zeci de mii de morţi, iar ţara se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.

Citește și : Povestea prinţesei Diana ajunge Broadway

Aceste lupte s-au amplificat în ultimele zile prin confruntări sângeroase între forţele coaliţiei anti-houthi în sud.

Luptele opun la Aden, marele oraş din sud, unităţile loiale preşedintelui yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, sprijinit de Riad, forţei numită “Cordon de securitate”, formată de Abu Dhabi şi legată de o mişcare separatistă sudistă.

Riadul şi Abu Dhabi au încercat în ultimele zile să depăşească aceste diviziuni din interiorul taberei lor.

În cadrul conflictului yemenit, Arabia Saudită acuză cu regularitate Iranul că îi înarmează pe houthi. Teheran neagă, asigurând că sprijinul său este pur politic.

Tags: Abu DhabiAli KhameneiArabia sauditaONURebelii houthiYemen
Categorii: Sinteze