Ayatollahul Ali Khamenei renunţă la Telegram

Publicat:

Ghidul Suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a anunţat miercuri că va înceta să comunice pe contul său din reţeaua Telegram, pentru a folosi de acum încolo servicii ale mesageriilor iraniene, în scopul “apărării interesului naţional”, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest anunţ intervine pe fondul zvonurilor privind o blocare iminentă a tuturor serviciilor de mesagerie străine, în fruntea cărora se află Telegram, reţea ce îşi revendică 40 de milioane de utilizatori în Iran, adică aproape un locuitor din doi.


Citeşte şi: Primul succes al lui Mike Pompeo. Noul ‘cârmaci’ al diplomaţiei americane s-a întâlnit cu Kim Jong Un (WP)

“În vederea apărării interesului naţional şi pentru a sparge monopolul mesageriei Telegram, site-ul de internet pentru conservarea şi publicarea operelor marelui ayatollah Khamenei îşi încetează activităţile pe această mesagerie începând de acum”, anunţă un ultim mesaj publicat pe canalul Telegram KHAMENEI.IR.

Serviciile lui Khamenei trimit spre alte conturi ale altor servicii de masagerie, iraniene, cum sunt Soroush sau Gap, pe care autorităţile încearcă să le promoveze.

“Această măsură, luată înainte să înceapă un program oficial destinat stopării utilizării Telegram de către organele statului, are drept scop susţinerea serviciilor de mesagerie naţionale”, adaugă ultimul mesaj al Ghidului Suprem pe Telegram.

Duminică, Ministerul Educaţiei din Iran a interzis instituţiilor de învăţământ şi serviciilor sale să utilizeze reţele sociale străine pentru a comunica, obligându-le “să folosească reţele sociale interne”.

Citeşte şi: Poliţia germană ‘ia la puricat’ mafia thailandeză. Operaţiune de amploare pentru combaterea prostituţiei

În timpul valului de proteste care a lovit mai multe zeci de oraşe iraniene în jurul datei de 1 ianuarie, autorităţile au interzis provizoriu Telegram, acuzată că a lăsat grupări “contrarevoluţionare” cu sediul în străinătate să folosească această platformă pentru a alimenta revolte.

Mai multe platforme iraniene ce oferă aceleaşi servicii ca Telegram s-au dezvoltat în ultimele luni. Astfel, Soroush revendică 5 milioane de abonaţi şi Gap peste 1,3 milioane. Autorităţile afirmă că aceste reţele oferă aceleaşi garanţii de confidenţialitate ca şi cele străine.

Mai puţin utilizate, Facebook şi Twitter sunt blocate în Iran, însă uşor accesibile cu ajutorul unei reţele virtuale private (VPN).

Serviciile lui Khamenei, care comunică prin intermediul a cinci conturi pe Twitter (în persană, arabă, spaniolă şi franceză), nu au anunţat miercuri că ar avea intenţia să renunţe la această reţea.

Agenţia de presă Isna îl citează marţi pe deputatul conservator Abolfazl Aboutorabi, afirmând că “toate serviciile de mesagerie străine şi mai ales Telegram” ar putea fi “blocate” în Iran începând cu 21 aprilie, în prima zi a lunii iraniene “ordibehesht”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.