X

Ayatollahul Khamenei critică ofertele de mediere ale lui Macron

Ghidul suprem iranian, Ali Khamenei, a criticat duminică ofertele de mediere ale preşedintelui francez, Emmanuel Macron, pe care l-a taxat de “naivitate” şi de “complicitate” cu SUA în dosarul nuclear, aflat la originea tensiunilor crescânde între Teheran şi Washington, potrivit Reuters, scrie agerpres.

“Preşedintele francez, care pretinde că o întâlnire ar putea rezolva toate problemele între Teheran şi American, este fie naiv, fie complice al SUA”, a declarat ayatollahul, potrivit televiziunii de stat iraniene.

Citește și : Zidul ‘virtual impenetrabil’ al lui Trump, uşor de tăiat cu un ferăstrău de 100 de dolari – VIDEO

În cursul summitului G7 de la sfârşitul lunii august la Biarritz, Emmanuel Macron a lansat ideea unei întâlniri între preşedintele iranian Hassan Rouhani şi omologul său american Donald Trump, o dorinţă pe care nu a reuşit să o transpună până în prezent în practică, în pofida eforturilor depuse de diplomaţie franceză.

Tensiunile n-au încetat să crească între SUA şi Iran după decizia lui Donald Trump în august 2018 de a retrage semnătura ţării sale de pe acordul asupra programului nuclear încheiat în iulie 2015 între şase mari puteri, între care şi Franţa, şi Republica islamică.

Citește și : Un judecător federal blochează ordinul administraţiei Trump care cere potenţialilor imigranţi să deţină asigurare de sănătate

Teheranul a revenit de atunci asupra unora dintre angajamentele sale şi a avertizat că va trece la o etapă suplimentară miercurea viitoare dacă celelalte părţi semnatare nu-l ajută să ocolească sancţiunile americane.

Tags: Ayatollahul KhameneiDonald TrumpfrantaIranSUAteheranwashington
Categorii: Sinteze