X

Azerbaidjan: Un lider al opoziţiei, a cărui detenţie a fost condamnată de CEDO, a fost eliberat

Autorităţile azere l-au pus în libertate luni pe un lider al opoziţiei, a cărui condamnare la şapte ani de închisoare în 2014 a fost denunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ca motivată politic, transmite AFP, potrivit agerpres.

Ilgar Mammadov, în vârstă de 48 de ani, lider al partidului de opoziţie ReAL, a fost eliberat ‘cu o perioadă de probaţiune de doi ani şi interdicţia de a călători în străinătate’, le-a declarat jurnaliştilor avocatul său, Fuad Agaiev.

Citește și : Cuba: Dezbatere publică a proiectului noii Constituţii

El a precizat că va încerca să obţină achitarea completă a clientului său.

Ilgar Mammadov, considerat drept principalul opozant al autorităţilor azere, a fost arestat în 2013, cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale la care intenţiona să se prezinte. În 2014 a fost condamnat la şapte ani de detenţie pentru ‘incitare la tulburări antiguvernamentale’.

Potrivit anchetatorilor, Mammadov a participat la organizarea de acţiuni de protest în oraşul Ismaili, în centrul ţării, şi a opus rezistenţă forţelor de ordine, ceea ce el a negat.

Într-o hotărâre din 2014, CEDO a stabilit că trimiterea lui instanţă nu avea temei legal şi viza să-l reducă la tăcere.

La rândul său, Amnesty International l-a recunoscut pe Mammadov ca ‘prizonier de conştiinţă’.

Avocaţii opozantului au declarat în 2015 că acesta a fost ‘bătut grav’ în închisoare de gardieni.

Citește și : Premierul irakian şi-a anulat vizita în Iran ‘din cauza calendarului încărcat’

Potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, în Azerbaidjan orice contestare publică a puterii preşedintelui Ilham Aliev provoacă imediat o reacţie severă din partea autorităţilor acestei foste republici sovietice.

Ilhan Aliev (56 de ani), la putere din 2003, când i-a succedat tatălui său, a câştigat cu 86% din voturi scrutinul prezidenţial din aprilie, marcat, potrivit OSCE, de ‘grave nereguli’.

Tags: CEDOIlgar MammadovinchisoarejurnaliştiopozitieReal
Categorii: Diaspora