X

Baerbock: Soluţia cu două state la problema Ciprului nu este o opţiune

Soluţia cu două state la problema Ciprului nu este o opţiune, a declarat luni ministrul de externe german Annalena Baerbock, care a precizat că Berlinul va continua să pledeze pentru o detensionare a situaţiei din insulă, relatează Reuters, potrivit agerpres

”Germania este ferm de partea voastră. O soluţie poate fi găsită numai pe baza rezoluţiilor Naţiunilor Unite”, a spus Baerbock, la Berlin, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său cipriot Ioannis Kasoulides.

Citește și : Forţele ucrainene rămân pe poziţii în două oraşe-cheie din estul Ucrainei

Insula Cipru este divizată din 1974. După o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci, care au încercat o alipire la Grecia, armata turcă a invadat Ciprul. ‘Republica Turcă a Ciprului de Nord’, autoproclamată în 1983, este recunoscută doar de Ankara, iar sudul cu populaţie grecească face parte din Uniunea Europeană.

”Divizarea nu poate fi o soluţie. Vor urma trei alegeri, în Cipru, Grecia şi Turcia, şi cu siguranţă eforturile pentru a avansa către reluarea unui dialog pot începe numai după alegerile din Turcia”, a afirmat la rândul său Ioannis Kasoulides.

Citește și : Facebook ELIMINĂ postările care sprijină asaltul din Brazilia

Numeroase încercări făcute de-a lungul anilor pentru a unifica insula Cipru au eşuat.

În ultimii ani, Ciprul de Nord şi Turcia s-au pronunţat pentru o soluţie cu două state la problema cipriotă.

Tags: Annalena BaerbockberlinCipruIoannis Kasoulides
Categorii: Diaspora