Bagdadul ORDONĂ arestarea organizatorilor referendumului din Kurdistan

Publicat:

Un tribunal din Bagdad a ordonat miercuri arestarea preşedintelui şi a doi membri ai comisiei care a organizat referendumul asupra independenţei din Kurdistanul irakian, a anunţat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Consiliului Suprem al Magistraturii din Irak, Abdel Sattar al-Bireqdar.

Această decizie a fost luată după ce justiţia a fost sesizată de Consiliul de Securitate Naţională, prezidat de premierul irakian Haider al-Abadi şi din care fac parte mai mulţi miniştri, a precizat el.


Hendren Saleh, preşedinta comisiei, precum şi Yari Hadji Omar şi Wahida Yofo Hermez “au organizat referendumul, încălcând decizia Curţii Supreme” irakiene, a subliniat Abdel Sattar al-Bireqdar.

Citeşte şi: Rajoy îi cere lui Puigdemont să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei şi ameninţă că SUSPENDĂ autonomia regiunii

Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă judiciară centrală, a decis la 18 septembrie să suspende această consultare din regiunea autonomă Kurdistan, considerând-o contrară Constituţiei.

Ordinul de arestare a celor responsabili de organizarea referendumului a fost emis de tribunalul din Rassafa, malul estic al fluviului Tigru, care înglobează jumătate din capitala irakiană.

Ordinul împiedică cei trei responsabili kurzi, care au efectuat numeroase navete pentru a se întâlni cu responsabili la Bagdad odată cu apropierea referendumului, să circule în provinciile irakiene, în afara celor trei guvernorate ale regiunii autonome.

Exact la două săptămâni după o victorie masivă a votului favorabil independenţei în cadrul acestei consultări controversate, criza continuă să afecteze relaţiile dintre Ebril şi Bagdad.

Luni, guvernul central a anunţat noi măsuri de retorsiune economice şi judiciare împotriva Kurdistanului irakian, sporindu-şi ameninţările, însă fără a-şi detalia deciziile.

Miercuri, mai devreme în cursul zilei, Curtea Supremă irakiană şi-a declinat competenţa de a decide asupra soartei deputaţilor din Parlamentul central de la Bagdad care au sprijinit referendumul asupra independenţei în Kurdistanul irakian sau care au votat la acest referendum.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.