X

Balcanii dau iar în clocot! Preşedintele Serbiei vizitează o cazarmă la graniţa cu Kosovo

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a vizitat o cazarmă a armatei în oraşul Raska, lângă graniţa cu Kosovo, pe fondul creşterii tensiunilor între cele două părţi, relatează miercuri DPA, potrivit agrepres.

Vucic a postat marţi noapte pe pagina sa de Instagram o fotografie care îl arată împreună cu şeful de stat major sârb Milan Mojsilovic. El le-a mulţumit tuturor membrilor forţelor de securitate, scriind că ei vor face totul pentru a-i proteja pe sârbii din Kosovo.

Citeşte şi: Ce conţine planul de pace al lui Zelenski

În urmă cu aproape trei săptămâni, militanţi sârbi au ridicat baricade în nordul Kosovo populat majoritar de sârbi, blocând în principal drumurile către punctele de trecere a frontierei cu Serbia.

Ei protestează împotriva arestării unui fost poliţist din Kosovo de origine sârbă care, potrivit autorităţilor de la Pristina, a condus atacuri asupra unor oficiali ai comisiei electorale. Militanţii sunt sprijiniţi şi parţial conduşi de guvernul de la Belgrad, notează DPA.

Kosovo, care a fost cândva parte a Serbiei dar a cărui populaţie este în prezent aproape exclusiv albaneză, este independent din
2008. Serbia nu a recunoscut independenţa autoproclamată şi continuă să revendice teritoriul.

În 1999, NATO a bombardat Serbia după ce forţele de securitate sârbe au ucis şi expulzat civili albanezi.

Citeşte şi: Kalaşnikov creşte producţia de drone pentru armata rusă – Black News

Raska se află la aproximativ 10 kilometri de graniţa cu Kosovo. Barăcile vizitate de Vucic sunt nu departe de o zonă tampon de 5 kilometri de-a lungul graniţei cu Kosovo, unde forţelor de securitate sârbe li se permite să intre cu permisiunea forţei de protecţie conduse de NATO şi staţionate în Kosovo, KFOR.

Aceasta face parte din acordurile încheiate după atacurile aeriene ale NATO din 1999, care au dus la retragerea completă a forţelor de securitate şi administraţiei sârbe din Kosovo.

Tags: Aleksandar VucicKosovoMilan MojsilovicRaskaserbia
Categorii: Diaspora